Кървава синя суперлуна изгрява в сряда

кървава луна

В сряда ще наблюдаваме рядък небесен феномен – „кървава синя суперлуна“ със затъмнение.

Космическото събитие се случва за пръв път от 36 години насам, като към това добавяме и пълно лунно затъмнение. То обаче ще е видимо в части от Северна Америка, Азия, Близкия изток, Русия и Австралия.

Луната е наричана „синя“, понеже имаме две пълнолуния в рамките на един месец, обясняват специалистите. Обичайно годината има само 12 пълнолуния, които изгряват веднъж в месеца. Веднъж на 2 години и 8 месеца обаче се случва „синя“ луна. Пълнолунието пък е третото от поредицата суперлуни. То се случва, когато Луната е най-близо до околоземната орбита. Тази точка се нарича перигей и кара Луната да изглежда с 14% по-голяма и 30% по-ярка.

По време на затъмнението Луната ще се приплъзне в сянката на Земята, докато белият диск светлина не се оцвети в оранжево или червено.

Предишният път, когато се е случил този феномен, е било възможно да се наблюдава от Европа, Африка и Западна Азия. В Северна Америка са гледали това шоу последно преди 135 години.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Хокинг: До 30 – 50 години човечеството трябва да се изсели на Луната и Марс

Уфологът Джордж Греъм: Луната е завладяна от извънземни, НАСА си мълчи

Тайни документи разкриват, че СССР планирали да взривят атомна бомба на Луната

Мистерии за смъртта на Гагарин: Убит по заповед на Брежнев или загива в полет до Луната

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.