Ледените каньони на Диона (ГАЛЕРИЯ)

5

Специалистите на НАСА са публикували нови изображения на Сатурновия спътник Диона с най-добрата досега резолюция. Снимките са направени от апарата „Касини“ при последното му сближаване с луната.

На изображенията ясно се вижда леденият пейзаж на Диона. За получаване на снимките на 17 август „Касини“ се е приближил на разстояние 474 километра над повърхността на спътника, което е петото сближаване на сондата с Диона в хода на продължителната експедиция край Сатурн.

А снимки, направени на 11 април 2015 г. от разстояние 110 000 километра от Диона, показват многобройни каньони и пукнатини по повърхността на луната.

Учените смятат, че особеностите на релефа на 1123-километровия спътник може да са свързани с приливното взаимодействие между Диона и Сатурн.

Мисията „Касини-Хюйгенс“ е съвместен проект между космическите агенции на САЩ и Европа по изучаване на Сатурн. Тя се отнася към т.нар. флагмански мисии – най-амбициозните и скъпи проекти на американската космическа програма.

Космическата сонда „Касини“ със спускаемия апарат „Хюйгенс“ са изпратени през 1997 година и са достигнали орбитата на планетата на 1 юли 2004 г. „Хюйгенс“ е изучил атмосферата и повърхността на Титан – спътник на Сатурн, а „Касини“ след отделянето на спускаемия апарат е продължил изучаването на планетата и нейните спътници.

5

7

8

9

1

2

3

4

инфо: cosmos.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.