Лекар обяснява защо клепачите ни понякога трептят

око

Случвало ли ви се е, най-често когато сте стресирани и ядосани, ъгълчето на окото ви да започне да трепти. Oфталмологът Джоел Шуман от Ню Йорк, САЩ, обяснява на какво се дължи това явление и какво можем да направим, за да го накараме да спре.

Научното название на трептенето на клепача е „блефароспазъм“.

То е изключително разпространено. Повечето хора, при които блефароспазъмът се проявява в мека форма, нямат нужда от лечение. Неприятното усещане обикновено преминава за минути, но има случаи, в които може да продължи със седмици и дори месеци.

Обикновено се дължи на стрес. Всякакви методи за релаксация вършат работа – дълбоко дишане, отпускане на мускулите, медитация. Всичко, което помага за намаляване на стреса, помага и за намаляване на спазмите в ъгълчето на окото.

Умората и липсата на сън също благоприятстват появата на трептеренето, както и претоварването на очите от компютърния екран.

Ако напоследък сте увеличили консумацията на кафе или алкохол, добра идея е да ги понамалите – това вероятно също ще помогне, пише блогът Oftabg. Блогът посочва още, че алергиите също могат да доведат до трептене на клепачите. Когато търкаме очите си, в тъканите на клепачите и сълзите са отделя хистамин, а хистаминът също може да причини потрепване. Затова и някои лекари препоръчват капки за очи с антихистамин.

Някои хора го преживяват блефароспазъм в особено тежка форма. Трептенето в подобни случаи може да се разпростре върху половината от лицето.

За това има лечение, и – макар и да звучи странно, това е ботокс, посочва д-р Шуман. Ботокс не се използва само за козметични цели. Има няколко медицински приложения и лечението на тежък блефароспазъм е едно от тях.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Случвало ли ви се е, тялото ви да „подскача“ докато заспивате и да се сепвате внезапно?

Над 99% от микробите в човешкото тяло са неизвестни на науката

8 мита за нашето тяло, оборени от науката

Какво причиняват енергийните напитки на тялото ви?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.