Луната се състои от няколко малки луни

луната

Според нова теория нашата луна може би не е една, а са много, пише агенция „Фокус“. Небесното тялото, което обикаля около Земята може всъщност да е резултат от серия от космически сблъсъци. Те може да са създали много малки луни, които след това заедно да са се слели в една голяма, която ние познаваме и виждаме всяка нощ.

До момента много учени са мислили, че при един голям сблъсък една част от Земята се е отделила в пространството и се е превърнала в луната. Израелски учени обаче предполагат, че е имало много малки сблъсъци, които са създали мини-луни. Милиони години са били необходими на тези малки луни да се слеят, за да образуват една голяма.

Изследователите са извършили почти хиляда компютърни симулации и са изчислили, че около 20 сблъсъка са били достатъчни. Според тях това обяснява защо луната изглежда е съставена само от земен материал, а не от някоя друга планета.

„Нашият модел предполага, че древната Земя е имала няколко луни, като всяка от тях е била формирана при различен сблъсък с прото-Земята,“ заяви един от авторите на теорията.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.