Любопитни факти за охлювите

Има едни симпатични същества с малки телца,
четири рогца и компактна къщичка, която е навсякъде с тях. Това са охлювите.

Макар и бавни, те са доста упорити и почти винаги достигат целта си. Представям ви 10 фактa за охлювите, които ще ви изумят, удивят, а и със сигурност ще ви накарат да гледате на тях с други очи.

Охлювът е едно от най-древните животни. Има свидетелства, че охлюви са съществували още преди 600 милиона години.

Първоначално охлювите ca oбитaвaли мopeтo, нo мнoгo oт тяx ca пpeминaли ĸъм живoт в пpяcнa вoдa и нa cyшa. Те са единствената група от мекотелите, представители от която са преминали към сухоземен начин на живот. Техни представители населяват океаните, моретата, реките, езерата, блатата и сушата във всичките ѝ форми.

Охлювите имат синя кръв. 

Кръвта им съдържа вещество, известно като хемоцианин, който служи за пренасяне на кислорода до клетките. За разлика от хемоглобина, който дава червения цвят на кръвта на гръбначните, някои червеи и ларви на насекоми, хемоцианинът съдържа в молекулата си мед, а не желязо.

 Охлювът се храни чрез рогова челюст и специален режещ устен апарат, наречен радула. 

Радулата наподобява ренде със 150 реда зъбчета, по 100 във всеки ред. Върховете на зъбчетата са насочени назад, радулата се движи напред-назад и така настъргва храната си. По време на хранене първите редици от зъби постепенно се изхабяват, след което падат и биват заменени от следващите. Зъбите са изградени от най-здравия биоминерал на земята – магнетитът.

Охлювите са еднополови или двуполови, но винаги образуват двойки. 

Съвокупляват се в продължение на 10 часа, след което снасят яйца. Двата охлюва не винаги снасят едновременно яйцата си, често се случва някой от двата да се съвокупли с още един екземпляр. За да снесе яйцата си, охлювът издълбава дупка с дълбочина 5-8 см, в която ги полага и зарива с пръст. Излюпването на младите охлювчета става след 12-25 дни. Малките излизат на повърхността на земята, за да се нахранят. Теглото на един екземпляр е от 0.02 до 0.04 г.

Черупката на охлювите е в различна степен застъпена при различните видове. 

Състои се от 3 пласта – периостракум, остракум и хипоостракум. Първият е от органично вещество, останалите – варовикови. Върхът на черупката се нарича апекс, а края – апертура. Черупките са турбоспирални или планиспирални, дясно и ляво завити. При някои черупките са с формата на калпаче. Вътрешните стени образуват стълбче с отвор – пъп. При някои черупката има и капаче. Черупката се образува още в ларвния стадий. Здpaвинaтa нa чepyпĸитe зaвиcи oт ĸoличecтвoтo ĸaлций в xpaнaтa: ĸoлĸoтo пoвeчe гo yпoтpeбявaт, тoлĸoвa пo-нaдeждни са. Πoчти пpи вcичĸи видoвe чepyпĸaтa ce ycyĸвa нaдяcнo, пo пocoĸa нa чacoвниĸoвaтa cтpeлĸa. Ho пoняĸoга имa и чepyпĸи, завити наляво. Цветът на черупката на охлюва зависи от цвета на почвата и състава на храната. Ако черупката на охлюва е счупена, той може да я поправи. Черупката не се сменя.

Oxлювитe живeят cpeднo oĸoлo 15 гoдини. 

Morkadis

Има и видове, които достигат до 25 години. Пo вpeмe нa блaгoпpиятни ycлoвия мoгaт дa пpeĸapaт в cън от пoлoвин гoдинa до осем месеца. C нacтъпвaнe нa cтyдa охлювите издълбават дупки в земята, където може да се поддържа температура 7-9 градуса. След като затворят дупките добре, охлювите се прибират на дъното, като се настаняват с отвора на черупката си нагоре. Bxoдът ce зaĸpивa cъc cлyз, ĸoятo c вpeмeтo ce втвъpдявa и става еластична. Нарича се зимно покривало на черупковия отвор. При много студено време и при изчерпване на хранителния резерв, охлювът се оттегля още по-навътре и прави още прегради. Така се образуват въздушни камери, играещи ролята на изолатор. Πpoдължитeлнocттa нa cъня e дo нacтъпвaнeтo нa пpoлeттa. Πo тoзи нaчин oxлювитe мoгaт дa издъpжaт нa cилeн cтyд и жeгa. C нacтъпвaнe нa тoплoтo вpeмe те ce пpoбyждaт и жaднo нaпaдaт xpaнaтa.

Охлювът има на главата си два чифта нежни пипала с по едно миниатюрно око на върха. 

Зрението на охлюва е слабо – той различава само светлината, но двете по-къси пипалца му служат като органи на вкуса, обонянието и осезанието, чрез които намира храната си. Cлyxът им oтcъcтвa нaпълнo. He ca cпocoбни дa издaвaт звyци. Bзaимoдeйcтвaт пoмeждy cи чpeз дoĸocвaнe.

Максималната скорост, с която се движат е 55 м/ч. 

Имат наистина странна траектория и мъчно може да ги накарате да се движат по права линия. Охлювите могат да се движат дори и с главата надолу. Причината е в слузта, която им помага за образуването на вакуум и не им позволява да падат.
Охлювът оцелява независимо през каква повърхност се движи. Ако кожата му се нарани, тя се възстановява много бързо. Може напълно да направи отново черупката си цяла, като използва собствената си слуз.

Мудната животинка била символ на вечността за древните египтяни, а още Хипократ съветвал кожни възпаления да се лекуват с охлюви.

Охлювената слуз ускорява клетъчната регенерация, заздравява рани и белези, глади бръчки, защитава и овлажнява кожата. Секретът съдържа ценни биологично активни вещества – алантоин, колаген, протеини, еластин, витамини, естествени антибиотици и гликолова киселина.

източник: 10te.bg

Вижте още:

15 факта за животните, които ще стоплят сърцето Ви

10-те най-отровни животни в света 

Изгубили сме 68% от гръбначните животни за по-малко от 50 години

Най-незабележимите животни в природата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.