Магия с мед за здраве и късмет

Медът, подобно на хляба и солта, има магическа сила. Той известен като божествена храна. Истински еликсир за здраве и дълголетие. Направен от свещените насекоми – пчелите, той е като нектар на живота.

Пчелите са невероятни създания. За тях легендите разказват как са помогнали на Господ да създаде света, а в знак на своята признателност той ги възнаградил с дарбата да правят скъпоценен мед.

Освен това, когато летят, те могат да преминават през различните светове и така да свързват света на живите хора и отвъдното. Те не са само вестители, а истински посланици на доброто и пазители на човеците.

Пчелният мед е частица здраве, дълголетие и живот. Той е сладък и има защитни функции. Дава енергия и успява да умилостиви дори най-коварните и зли създания, известни в народната митология, сред които караконджули, вампири, самодиви, че дори и природни бедствия.

Неслучайно за здраве и късмет се правят погачи с мед и най-различни обредни хлябове. С хляб и мед се посрещат скъпи гости. Питка с мед можете да видите и на някои сватбени тържества – това се прави, за да е сладък брачният живот на младоженците. Погача с мед може да се поднесе и на кръщенето на дете.

Въобще медът е универсално средство за привличане на сполука, здраве и щастие.

В миналото на някои места в страната са правили своеобразни магически ритуали с мед, целящи да се прогонят злите духове, природните стихии и нещастието от домовете. За тази цел са се оставяли кръгли съдчета с мед някъде (например на тавана). По този начин се омилостивяват сърцата на злите демони. Когато съдът се постави, се изричат думите: Сладък мед за късмет! Нека годината е мирна и с радост безспирна! След това се подменя всяка година и наричането се прави наново.

През лятото купичка с мед на тавана може да се остави за отблъскване на градушките, бурите или спасяване на от много тежки жеги.

Раздаване на питка с мед или оставяне на паничка с мед на тавана са ритуали характерни и за празника Света Варвара. Смята се, че така Баба Шарка ще бъде умилостивена и дечицата ще са здрави през годината.

В някои култури оставят паничка с мед близо до новороденото дете за 3 вечери. Вярва се, че така в домът ще бъдат привлечени добри феи, които ще го орисат със здраве, късмет и множество таланти.

Пред сладкия мед и най-злите сърца се размекват, смята народът. Ала забравим ли да оставим паничка със сладкия еликсир, трудни дни ще ни чакат. Настава суша или пък се изреждат градушки. Посевите страдат, че и пчелите… И така злото само си взема меда, вярват старите хора.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Малко магия: Как да си направим лунна вода и какво да правим с нея?

Магическата сила според зодията

Магическите свойства на цитрусите 

Клетвите отключват автомагия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.