Мари-Луи Жиро – последната гилотинирана жена във Франция

4

Мари-Луи Жиро идва от бедно семейство и е съпруга на моряк, от когото има две деца. Тя е домакиня и перачка. На пръв поглед Мари е смирена и силна жена. Освен всичко това обаче, тя извършва аборти съвсем доброволно, без да очаква каквото и да е заплащане. Когато избухва Втората световна война, тя започва да отдава стаи под наем за проститутките на Франция.

Въпреки че самата Мари е майка, тя вярва, че всяка жена има правото сама да реши дали иска да роди или не. Счита се, че именно това е причината Мари да започне да извършва аборти на различни жени.

Мари определено е била смела в действията си. Абортите във Франция по онова време са нелегални, като това е определено от закон от 1920 година. Законът цели да увеличи раждаемостта поради две основни причини – Първата световна война, след която броят на населението намалява значително и фактът, че раждаемостта на Франция е много по-ниска в сравнение със съседните й страни.

Абортите били считани за „престъпление срещу обществото“, а онези, които ги извършвали, били изправяни на съд. Според закона от 27.03.1923 година всеки човек, извършил аборт на жена, се наказвал с от 1 до 5 години затвор и парична глоба. Жените, които се подлагали на аборт, можели да бъдат осъдени за период от 6 месеца до няколко години. Обвиняемите били изправяни пред съдии, за които се говорело, че често взимат решенията повлияни не толкова от фактите, колкото от емоциите си.

Въпреки това, на 29.07.1939 година наказанията за извършването на аборти се променили. Икономическата обстановка, липсата на хранителни запаси, както и раздялата на женените двойки намалили значително раждаемостта. Затова правителството решава, че извършването на аборт трябва да бъде наказвано със смърт.

Мари станала известна като „създателката на ангели“, заради факта, че помогнала на 27 жени да извършат аборти. Само помилване би могло да я спаси, но маршал Петен отказва да го направи. Мари е гилотинирана в утрото на 30.07.1943 година в двора на затвора „de la Roquette”. Тогава тя е на 39 години.

Мари-Луи Жиро предизвиква революция в легализирането на абортите – случайно или не. Тя не организира протести, а рискува живота си, за да помогне на жените да решат дали искат да бъдат майки или не. През 1975 година абортите вече не били незаконни, а през 2004 година абортите под медицински надзор били позволени от френското Министерство на здравеопазването.

Народът помни Мари като забележителна и смела жена, но и като последната гилотинирана жена във Франция.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.