Марс ще е най-ярката звезда на небосклона до края на юли

марс

До края на юли ще може да наблюдаваме най-близкия поход на Марс до нашата планета. Червената планета ще се вижда като най-ярката звезда на небосклона, тъй като се намира на най-малка дистанция от Земята.

Подобен феномен не е наблюдаван от 15 години насам, а най-зрелищен ще е в нощта на 27 юли, когато Марс ще се намира на една линия със Слънцето и Земята. Тогава ще се намира на 57.6 милиона километра от планетата ни.

Този феномен се нарича Великото противопоставяне на Марс, което прави планетата 10 пъти по-ярка от обикновено.

Но и сега Марс може да види като най-ярката от всички звезди на нощното небе, оцветена в червено-оранжев цвят. Обикновено най-ярката звезда е Венера, но до края на юли Марс най-силно ще привлича погледите ни.

Червената планета и Земята съкращават разстоянието помежду си средно на всеки 26 месеца, а това се дължи на различната ротация, с която обикалят около Слънцето.
До момента най-малката дистанция, до която двете планети са заставали, е 55.7 милиона километра, а явлението е можело да се наблюдава през 2003 година. Този рекорд ще бъде счупен едва през август 2285 година.

Близките срещи с Марс са доста полезни за НАСА, тъй като това позволява на спътниците им по-бързо да стигнат до Червената планета. За това приближаване е планирана една мисия и още две предстоят през 2020 година, когато Марс и Земята ще се намират на минимална дистанция.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Руснак твърди: Аз живях на Марс

Сексът на Марс може да създаде нов човешки подвид

Доказателства за живот на Марс случайно били унищожени преди 40 години

Опасни ли са земните микроби за Марс?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.