Метеорит в Мъртво море вероятно е предизвикал гибелта на Содом и Гомор

Историята за Содом и Гомор описана в Библията (Битие), която разказва как Бог унищожава двата града, засипвайки ги с изгаряща сяра, може да е истина твърдят археолози.

Метеор, който е експлодирал над Мъртво море преди 3,700 години със силата на ядрено устройство, може да е унищожил десетки хиляди хора и да е опустошил широка област, твърдят изследователите.

Тестовете на почвата показват, че е била замърсена със соли, което прави невъзможно да се отглежда каквото и да било на нея за стотици години, твърди ново проучване.

Разкопки в бронзовия град Тал Ел-Хаман (който някои смятат за библейския град Содом) показват, че той (въпреки че е бил силно укрепен с високи 15 метра стени) е бил разрушен от мощна шокова вълна.

В изследване озаглавено „Краят на цивилизацията – 3: Археологически данни, примерни анализи и библейски отражения“, изследователите твърдят, че взривът може да е унищожил селища на площ от 500 квадратни километра.

Досега археолозите вярваха, че това селище може да е било разрушено при земетресение, но насоченото разрушаване на стените подсказва, че това най-вероятно е причинено от шокова вълна.

Керамичен чакъл намерен при разкопките на площадката, е бил разтопен до стъкло от едната си страна, – което според изследователите може да е било причинено от внезапно повишение на температурата до 4000 градуса по Целзий.

Пробите от почвата също показват високи нива на сулфати, което може да означава, че районът е останал неспособен да поддържа селското стопанство в продължение на стотици години след взрива, който според учените може би е бил еквивалентен на ядрена бомба от 10-мегатона.

Изследователите пишат, че „археологическите данни, събрани от целия район на Тал Ел-Хаман, демонстрират модел на насоченост на удар и експлозия с висока топлина, които незабавно са опустошили приблизително 500 км2 на север от Мъртво море, като не само са унищожили 100% от … градовете, но и са премахнали селскостопанския плодороден слой на почвите“.

Тал Ел-Хамам е бил потопен в супер нагрята смес от соли на анхидрид от Мъртво море вследствие на фронталния удар, причинен най-вероятно от метеорит.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Космическата археология набира скорост: Изгубени градове, пирамиди и дори библейският рай се виждат от сателити

Как реагират хората, когато четат Библията, а мислят, че е Корана

Коя е била Лилит и защо е изтрита от Библията?

Най-мистериозните човешки популации на Земята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.