Метеорният поток Дракониди достига пика си днес

pixabay.com

Метеорният поток Дракониди достига максимума си в четвъртък през деня и ще може да се наблюдава във вечерното небе.

Очакваната скорост на потока тази година ще е 10-20 метеора в час, съобщиха от пресслужбата на Московския планетариум.

В четвъртък, 8 октомври, в 15:30 ч. московско време ще достигне своя ежегоден максимум метеорният поток Дракониди, породен от кометата 21Р/Джакобини-Цинер. Тази година се очакват по 10-20 метеора в час. Най-добре е метеорите да се наблюдават веднага след залез слънце и преди изгрева в петък в райони с ясно тъмно небе“, коментират от планетариума, цитирани от БТА.

Драконидите се наблюдават всяка година между 6 и 10 октомври. Рекорд по скорост постави звездопадът през 1998 г., наблюдаван от територията на Далечния изток и Сибир. Тогава за час астрономите преброиха около 700 метеора.

Наименованието Дракониди идва от съзвездието Дракон, откъдето идва потокът. Периодичната комета 21Р/Джакобини-Цинер е открита през 1900 г. Тя обикаля Слънцето за 6,6 години.

Метеорите се състоят от частици, отделени от тази комета, които продължават движение в орбита. Те навлизат в земната атмосфера на височина 75-100 км, пламват и се превръщат в падащи звезди.

източник: novini.bg

Вижте още:

Метеор падна в южната част на Красноярския край в Русия (видео)

Откриха кратера на метеор сблъскал се със Земята преди 790 000 години

Метеорит е донесъл най-старата материя на Земята

Метеорит в Мъртво море вероятно е предизвикал гибелта на Содом и Гомор

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.