Мистериозната водна дупка в Португалия, която пленява въображението на туристите

Снимка: pochivka.blitz.bg

Искате да пътувате възможно най-далече? Как ви звучи пътешествие до центъра на Земята?

Може би Ковао дос Коншос ще ви отведе точно там.

Мистериозната водна дупка в Лагоа да Сера да Естрела в Португалия изглежда като излязла от някой научнофантастичен филм.

Но не позвлявайте на въображението ви да ви подведе. Странната дупка на водната повърхност не е истински портал към друго измерение. Всъщност нейната магия е постижение на инженерството, съобщава “Vacations&Travel”.

Ковао дос Коншос е изкуствен водоем, построен през 1955 г. при изграждането на близкия язовир за водноелектрическа централа. Преливникът на езерото, който прилича на водовъртеж, осигурява на близките населени места питейна вода, събирайки водата от Рибейра дас Навес и отклонявайки я към Bayou Lagoon Long.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Ковао дос Коншос беше една от добре пазените тайни на Португалия докато в интернет не се появиха кадри, заснети от дрон.

Височината му е 4,6 м, а обиколката на отвора е 48 метра. Тунелът, събиращ водата, е дълъг 1519 м.

Изливащата се вода и мъховете, растящи при отвора на преливника, го правят да изглежда като естествена част от заобикалящата го среда.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Ковао дос Коншос се намира в природния парк Сера да Естрела, където е най-високата планина в Португалия. Далеч е от големите градове и, за да го видите, трябва да отидете пеша.

8,9-километровият пешеходен маршрут започва от паркинга в Лагоа Комприда. Пътят е сравнително равен, лесен и отнема около 2 часа. Все пак не бива да забравяте да си вземете удобни обувки и топли дрехи, особено ако пътувате през зимата. Тогава езерото може да замръзне.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Morkadis

Отмъщение на Кремъл ли беше погрома на мистериозната експедиция „Бастет“?

Мистериозна икона във видинска църква – Исус, изобразен в космически кораб

Откриха мистериозна мумия от преди 1200 години в гробница в Перу

Мистериозна находка в Провадия преобръща историята на България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.