Мистериозният кратер в Сибир, наречен „планината на съкровищата“

Снимка: pochivkablitz.bg

Нищо чудно, че коренното население считало кръга за свещен и го наричало „Ургула“

Кратер, образуван от разбил се в Земята метеорит или останки от огромен спящ вулкан – това са възможните обяснения за произхода на Кондьор, който изглежда сякаш се намира на друга планета. Той представлява идеално оформен кръг от скали, високи над 600 м и с диаметър 8 км.

Това геологическо чудо се намира в Далечния Изток на Сибир. Уникалната кръгла планинска верига е резултат от един малко изследван процес – интрузия, при който към повърхността на земята се издига кристализирала разтопена магма.

Снимка: pochivkablitz.bg

Вулканичната скала е пробивала през 8000 км магма преди около милиарди години, но вместо да изригне, тя бавно излязла на повърхността. Тогава по-меката средна част се разпаднала и така останало образувание, изглеждащо като вулкан, съобщава „Дейли Мейл“.

За да видите Кондьор в пълното му великолепие, най-добре е да го разгледате от въздуха или направо от космоса със снимките на НАСА. През 2006 година американската космическа агенция засне феномена с помощта на сателит, използващ уреди за топлинно и радиационно измерване.

Резултатите бяха поразителни. Сателитната снимка, наложена върху топографски модел, показа и потвърди колко уникален е Кондьор. Нищо чудно, че коренното население считало кръга за свещен и го наричало „Ургула“.

Снимка: pochivkablitz.bg

Хората от миньорския бранш, обаче, го наричат „планината на съкровищата“, защото районът е пълен с разнообразие от ценни метали. Злато, сребро, платина и платинено-железни кристали с дължина 1,5 см са намерени там.

Уникалното за Кондьор е, че някои от тези платинени късове са покрити със злато.

Странното скално образувание има свой собствен минерал, наречен кондерит – смес от мед, платина, родий, олово и сяра.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Изключителни кадри от ледения кратер Корольов на Марс

Странен обект в един от кратерите на Луната разбуни духовете в интернет

Откриха кратера на метеор сблъскал се със Земята преди 790 000 години

Най-красивите кратерни езера 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.