Мистериозно изчезналите артефакти на човечеството

6

Хората имат уникалната способност да създават невероятни неща, които с времето се превръщат в безценни съкровища за човечеството, но също така и да ги губят.

Някои от най-безценните артефакти в света са били изгубени по време на войни, заровени в земята и забравени, или просто затрити без причина.

Много от тях са в неизвестност толкова дълго, че са се превърнали от съкровище в легенда и мълва.

Някои загубени безценни предмети са били намирани от случайни хора и после препродавани на черния пазар на частни колекционери. Други вероятно са били унищожени завинаги.

Един от най-емблематичните примери за такава загуба е колието на Патиала. Махараджата Бхупиндар Сингх от индийския щат Патиала бил изключително богат. През 1925г. той посетил Париж. Махараджата пристигнал във Франция с голяма свита и сандъци със скъпоценности. Като ценител на ювелирното изкуство, той  посетил известният бутик за бижута на “Картие”.

Много му харесало колие, изработено от платина, 2930 брилянта и забележителен жълт диамант. Диамантът бил колкото топка за голф – седмият по големина в света.

Махараджата не устоял и закупил изключителното колие. За последен път колието било носено от сина му през 1948г., след което бижуто изчезнало. През този период в Индия настъпили тежки времена и се наложило махараджата с нежелание да разпродаде скъпоценностите си. Скъпоценните камъни от прочутото колие на Патиала били видени половин век по-късно на разпродажба в лондонски аукцион. Майсторите от “Картие” ги купили.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Космическата археология набира скорост: Изгубени градове, пирамиди и дори библейският рай се виждат от сателити

Изгубените руски съкровища, които се търсят до днес

Невероятни истории за хора, които намират отдавна изгубени вещи

5 изгубени документа, разбиващи представата ни за известни хора

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.