Мистериозно изчезнали артефакти

Хората непрекъснато създават предмети, някои от тях с изключителна историческа и художествена стойност. Най-значимите ценности стават артефакти, които ни помагат да научим за отминали времена и да разберем хората живели преди нас. Но по различни причини, някои от артефактите се изгубват, биват унищожени или откраднати. Ето някои от безследно изчезналите ценни артефакти, изгубването на които остава загадка:

Патентът на братята Райт

1

През 2003г. била открадната патентната документация на първия самолет в света. Документите били над 200 страници фотографии и текст от първите полети на братята Райт. Били разпитани всички служители от държавния архив на САЩ. Според показанията им, за последен път документите били видeни през 1980г. Остава мистерия как е изчезнал патентът на първият самолет.

Корабът от червено дърво

2

В епохата на Великите географски открития много кораби кръстосвали моретата, за да търсят нови земи. Откритите нови територии се присвоявали от кралете и се превръщали в колонии на Англия, Португалия, Испания и Холандия. Не всички моряци, достигащи непознатите до този момент земи, се завръщали у дома. Например, по време на едно пътуване през 1522г., изчезнал португалски кораб, който бил изработен от червено дърво. Моряците се отправили на път, за да проучат бреговете на Австралия, но никога не се завърнали.

Скъпоценностите на английската корона

3

Тези скъпоценности са част от церемонията при коронясване. Те биват изнасяни от “Кулата на Лондон” или Кралският дворец, единствено по време на коронация. За ритуалът се спазват строги правила, избират се специални охранители, които да осигурят безопасността на короната, скиптъра и скъпоценностите на новия монарх. Въпреки това, тези скъпоценности са се губили няколко пъти. При пътуване с кораб през 1216г., крал Джон Безземни претърпял корабокрушение и безценните кралски атрибути потънали в морето, край Източна Англия. И днес в залива Уош се гмуркат търсачи на съкровища с надеждата да открият безценните кралски скъпоценности.

Жезълът на щата Виктория

4

Преди един век заседанията на парламента на австралийския щат Виктория били откривани с церемониален жезъл. Жезълът бил от сребро и дължината му била около половин метър. Той символизирал властта, а също и конституционните права на жителите на щата. Жезълът бил откраднат на 9 октомври 1891г. Заподозрян бил инженер, който работел в сградата на парламента, но поради липса на доказателства, до обвинение не се стигнало. Въпреки, че парламентът гласувал награда за церемониалния жезъл, той не бил открит. Изчезването на дългия жезъл станало повод за разпространяване на вицове. Според шегаджиите, някой парламентарист може да е забравил сребърния атрибут в… публичен дом.

Колието на Патиала

5

Morkadis

Махараджата Бхупиндар Сингх от индийския щат Патиала бил изключително богат.

През 1925г. той посетил Париж. Махараджата пристигнал във Франция с голяма свита и сандъци със скъпоценности. Като ценител на ювелирното изкуство, той посетил известният бутик за бижута на “Картие”. Много му харесало колие, изработено от платина, 2930 брилянта и забележителен жълт диамант. Диамантът бил с големина на топка за голф и бил седмият по големина в света. Махараджата не устоял и закупил изключителното колие. За последен път колието било носено от сина му през 1948г., след което бижуто изчезнало. През този период в Индия настъпили тежки времена и се наложило махараджата с нежелание да разпродаде скъпоценностите си. Скъпоценните камъни от прочутото колие на Патиала били видени половин век по-късно на разпродажба в лондонски аукцион. Майсторите от “Картие” ги купили.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.