Митичният хобит на Толкин ще се окаже истински

хобитХрабрият и обичащ приключенията хобит от романа на Толкин „Властелинът на пръстените” се оказа абсолютно истински. Зад митичните истории и легенди, които фентъзи писателят създава, се появи необикновено откритие, което хвърли учените в недоумение. Възможно ли е хобитите, да са същества, които са съществували реално? И за това има доказателства!

Сензационно откритие, направено от палеонтолози от австралийския университет на Ню Ингланд, показа нов вид родословно дърво на човечеството, наречено Хомо флоресиенсис на името на острова, където е открито.

През 2003 г. в една от пещерите на индонезийския остров Флорес, в близост до известния курорт Бали, учените са открили останките на осем малки хуманоиди, които приличали на хобити – възрастни и двукраки, ръста на които не надвишава метър.

черепПървото впечатление на учените е, че това са скелети на деца. Но по – подробно проучване на останките е довело до объркване — при тестовете е установено, че дребосъците са на около 30 години. Времето на погребението е проверено по четири различни начини, включително и радиовъглеродното е станало преди 12-18 000 години.

Сред находките е добре запазен женски череп с размерите на грейпфрут и части от скелети. В научните среди собственика на черепа е наречени хобит по аналогия с героя от известната трилогия „Властелинът на пръстените“.

Палеонтологът Уилям Юнгерс (William Jungers) от Stony Brook University в Ню Йорк показва необичайно голямо ходило на Хомо флоресиенсис – то е по-дълго от половината от пищяла и е около 25 сантиметра. За ръст, по-малък от един метър, е доста дълго. И това е толкова впечатляващо, защото и г-н Фродо от „Властелинът на пръстените“ и другите филмови хобити, които са създадени от Толкин, са с непропорционално големи и космати крака.

7Археолозите са впечатлени и от легендите, които се разказват от коренното население на остров Флорес – за малките космати хора. Според разказите на един от старейшините на селата, записани от Ричард Робъртс, микроцефалния древен жител яде сурови зеленчуци, месо, и дори от време на време, човешко месо.

Забележителното в тази история е, че като нея има подобни. И във всички тях се говори за хора с ръст до един метър, с дълга коса, леко изпъкнали уши, издължени ръце и пръсти. Характерно за тях е малко нестабилната походка. Тези данни са почти идентични с резултатите от проучените скелети, наречени от изследователите проект „хобит„.

Последният път, когато островитяните са виждали дребосъците с големи стъпала, е било през 19 век, малко преди острова да е завладян от първите холандски заселници. Но това не означава, че микроцефалните Хомо флоресиенсис са изчезнали от лицето на Земята. Може би просто малкия хобит се е скрил в джунглата?

инфо: razkritia.com

Вижте още: 

ЖЕНА ТВЪРДИ, ЧЕ ЕЛФИ СА Я ДЪРЖАЛИ 7 ГОДИНИ КАТО ЗАЛОЖНИЦА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

2 коментара
  1. борис 9 години ago
  2. 456 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.