Много ярка комета преминава над България

кометаМного ярка комета преминава през небето над България навръх Ивановден. Това каза за „Дарик“ директорът на обсерваторията „Рожен“ Николай Петров.

 „Кометата Лавджой ще премине днес максимално близо до Земята – на разстояние от около 70 млн. км. Това означава, че ще бъде в най-ярката си фаза и ще може да бъде наблюдавана с бинокъл или малка телескопична тръба”, обясни Петров.

Уникалното природно явление трудно би могло да бъде видяно с невъоръжено око заради силната ярка светлина на Луната, която на 5 януари премина във фаза Пълнолуние.


Кометата Лавджой се очаква да бъде една от най-ярките комети, които ще бъдат наблюдавани в небето над България за цялата 2015 г.

Освен уникалната комета, настоящата година ще предложи на любителите на звездите и планетите нещо повече от обичайните метеорни дъждове. На 20 март ще има пълно слънчево затъмнение, което от България ще се вижда частично. Между 40 и 50% от слънчевият диск ще бъде закрит от Луната около обяд българско време, обясни директорът на обсерваторията.

Друго впечатляващо явление ще бъде пълното лунно затъмнение на 28 септември, което ще може да бъде наблюдавано от територията на България.

инфо: manager.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.