Мозъкът – наш приятел или наш враг?

Мозъкът е най-големият интригант. Оказва се, че си има своите трикове, с които да ни подведе като най-изкусен лъжец.

Очите ни променят вкуса на храната

Според редица проучвания цветът на чинията може да промени вкуса на храната, а цветът на чашата – на напитката в нея. Кафето например е по-вкусно в оранжева чаша. Горещият шоколад пък изглежда по-примамлив в чаша с парченце портокал или със сметана. Ето защо много хора да имат любими чаши и чинии.

Дясната ръка изглежда по-дълга от лявата

Не може да не сте го забелязали. Е, имате основание. Проучвания показват, че дясната ръка изглежда с няколко сантиметра по-дълга от лявата. Това е и причината десничарите да си мислят, че могат да достигнат нещо много по-бързо именно с нея. Интересното обаче е, че левичарите не намират разлика в ръцете.

Очакваме най-лошото

Това ужасно чувство, когато се притесняваме за нещо предстоящо. Познато, нали? Когато се опитваме да си се представим в това предстоящо събитие, ние виждаме себе си във възможно най-лошата светлина. Визуализираме сякаш своята най-слаба версия. За щастие, това обикновено се оказва погрешно.

Сравняваме се с другите в тяхна полза

Както и когато и да се сравняваме с другите, винаги виждаме себе си в по-лоша светлина. Особено ако страдаме от комплекси относно външния си вид, имаме всички шансове да видим всички останали манекени в сравнение с нас самите.

Глезим се, когато имаме успех

Учените са стигнали до извода, че човек е склонен да се подлъгва и да се самоубеждава в различни ситуации. Една от тях е, когато постигнем успех в дадена област. Това е само повод и/или извинение, за да се поглезим – с шоколад, торта, подарък или друго. Мозъкът ни подлъгва, че го заслужаваме, и тогава неща, за които иначе бихме изпитали вина, са оправдани.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Ето как мозъкът халюцинира съзнателната ни реалност

Магнитни импулси в мозъка променят мнението и вярата ни

Мозъкът не създава съзнанието

Половината от мозъка ни е буден, когато спим на непознато място

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.