Мозъкът превръща в реалност това, в което вярваме най-силно

За съжаление много хора живеят с убеждението, че просто не заслужават да бъдат щастливи. Причините за това са различни – понякога се дължат на нещастно детство, а друг път – на поредица от провали – в личния или професионалния живот, които сякаш напълно ни отнемат надеждата, че животът ни някога ще потръгне. Вследствие на това създаваме начин на живот, който подсилва самоограничаващите ни вярвания. Единственото, което може да ни помогне, е да осъзнаем, че доста често тези наши вярвания са неточни и непродуктивни и са основната причина да живеем и да се представяме далеч под своя потенциал.

Как развивате отрицателни основни вярвания за себе си

Вие развивате много от вашите вярвания за себе си в детството. Може би сте израснали, чувствайки се като аутсайдер. А може би се е налагало да търпите обидно и студено отношение от родителите си. Подобни преживявания могат да ви накарат да вярвате, че сте родени, за да губите или да се проваляте. През целия си живот подсъзнателно вие ще търсите доказателства, които да подкрепят това ваше убеждение. И така всеки път, когато се провалите, негативните ви убеждения ще стават все по-силни.

Винаги, когато получите доказателства за обратното – повишение в службата например, вие ще отдавате успеха си на късмета, ще пренебрегвате постиженията си и ще подсилвате убеждението си, че сте неудачник. Точно така работи мозъкът: превръща в реалност това, в което вярваме най-силно.

Вашите вярвания се превръщат в самоизпълняващи се пророчества

Само защото вярвате в нещо, не означава, че то е вярно, но има голяма вероятност да се сбъдне, защото то влияе на начина, по който интерпретирате събитията, как се чувствате и как се държите. И през повечето време тези вярвания се превръщат в самоизпълняващи се пророчества.

Ако смятате, че не можете да се справяте със стреса, вие никога няма да излизате извън зоната си на комфорт. В резултат на това, тъй като се стремите да не правите нищо, което ви плаши, вие постоянно ще се борите да се справите с дискомфорта на изненадващите ситуации.

Ако вярвате, че никой не ви харесва, вие съзнателно ще избягвате социалните контакти – съответно, колкото по-малко говорите с хората, толкова по-малко вероятно ще бъде да направите социални връзки. Колкото по-малко приятелства създавате, толкова по-силно ще вярвате, че сте неспособни да изградите здрави социални връзки.

Списъкът с примери е безкраен…

Как да се откажете от самоограничаващите вярвания
Ако сте прекарали 30 години, вярвайки, че сте неудачник, няма да е от полза просто да си повтаряте: „Аз съм победител“. Не можете да се освободите от дълбоко вкоренените си основни убеждения толкова лесно. Вместо това трябва да оспорите вярванията си и да се убедите, че те са погрешни.

Проведете поведенчески експеримент

Ако смятате, че сте прекалено затворен и се сприятелявате трудно, опитайте се да промените поведението си коренно – усмихнете се и се дръжте приятелски. Това не означава да бъдете фалшиви, а да покажете други страни на личността си. Бъдете приветливи, мили, отзивчиви. Наблюдавайте околните и следвайте примера им – как започват разговор, кога предлагат помощта си, след което наберете смелост и експериментирайте – заговорете някого или предложете помощта си. Не се отказвайте, дори когато изгубите кураж, а продължавайте да следвате целта си. Ако сте на социално събитие, не стойте в ъгъла, а се постарайте да заговорите хората около себе си.

Вместо да се тревожите, че изглеждате зле или че говорите глупости, се успокойте с мисълта, че никой не е съвършен, че никой не е застрахован от глупави шеги или „греди“ в разговора. Важно е да не спирате да се опитвате и постепенно комуникацията с другите ще става все по-лесна. Отнема време да се освободите от погрешните си вярвания и да изградите нови

Умът ви може да ви помогне, но и много да ви навреди. Погрешните убеждения, които имате за себе си, са вашата най-голяма пречка към сбъдването на мечтите ви, към постиженията в кариерата ви, към изграждането на пълноценна романтична връзка и истински приятелства.

Morkadis

Всеки има няколко погрешни вярвания за себе си

За да откриете своите, отделете малко време и премислете мнението, което имате за себе си, в различни сфери от живота. Задайте си въпроса какво пречи да осъществите мечтите си – реални причини, независещи от вас и волята ви, или собствените ви страхове и колебания.

Вашите убеждения, а не липсата на способности, много често са най-голямото препятствие между живота, който живеете, и живота, който искате да живеете. Но добрата новина е, че с малко време и допълнителни усилия можете да развиете умствената сила, необходима за преодоляване на самоограничаващите ви вярвания, които ви пречат да постигнете всичко, за което мечтаете.

инфо: psychology.framar.bg

Вижт още:

Програмирани ли сме да вярваме в бог?

Мозъкът против науката: факти, в които е трудно да повярваме

10 лъжи, в които вярваме по навик

Принципът на синхроничността – нищо в живота не е случайно

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.