Морските създания стават все по-големи

кит

Проучването е доказателство, че в много случаи, поне що се отнася до размера на тялото, еволюцията може да бъде предсказана

Морските животни са станали по-големи. Откритието е направено, след като са били измерени 17 208 животни, пише „Дейли Мейл“.

Екипът, който стои зад това изследване казва, че проучването е доказателство, че в много случаи, поне що се отнася до размера на тялото, еволюцията може да бъде предсказана.

В едно от най-задълбочените изследвания на еволюцията на обема на тялото, правено някога, учените от университета Станфорд са открил нови доказателства в подкрепа на теорията на Коуп.

Това е теория, която гласи, че животинските поколения са склонни да се развиват към по-големи размери в течение на времето.

„Ние знаем от известно време насам, че най-големите живи организми днес са по-големи от най-големите организми, които са се появили, когато се е зародил животът или дори, когато първите животни са се появили“, казва Джонатан Пейн, палеобиолог в Станфорд.

Това, което не беше ясно обаче, беше дали средният размер на животните се променя с течение на времето и, ако е така, дали това отразява тенденция в еволюцията на размера на тялото.

„Това не е нещо, което може да се разбере, ако изучаваш само живи организми или използваш данни от кратковременни скали. Ако направиш това ще сгрешиш със сигурност за скоростта, а вероятно и за посоката“, обяснява Пейн.

Проучването, публикувано в сп. „Сайънс“, показва че през последните 542 млн. години, средният размер на морските животни се е увеличил 150 пъти.

„Разликата в размерите е горе долу следната, ако един морски таралеж е бил дълъг около 2 см, става с дължина около 30 см. Това може и да не изглежда много, но всъщност е огромен скок“, обяснява изследователят в лабораторията на Пейн Ноел Хайм.

Проучването също така констатира, че увеличаването на размера на тялото, който настъпва от появата на животните във фосилите от преди около 550 млн. години не се дължи на постоянно стабилно нарастване във всяко животинско поколение, а по скоро на диверсификацията на група организми, които вече са били по-големи в сравнение с други групи в началото на историята на еволюцията на животните.

Кръстеното на палеонтолога Едуард Коун, правило на Поуп е формулирано в края на XIX в, след като палеонтолози забелязали размерът на тялото на някои сухоземни бозайници като конете се увеличава с течение на времето.

Учените се опитвали да тестват правилото на Коуп и при други животински групи, но заключенията не били еднозначни.

Коралите и динозаврите например изглежда следват правилото на Коуп, но птиците и насекомите не го правят.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

МАСОВО ИЗЧЕЗВАТ ВИДОВЕ В СВЕТОВНИЯ ОКЕАН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.