Мудрата на екстаза – подобрява настроението и премахва депресии

медитация 1

Шамбхави мудра е базисна йога практика, която се използва за медитация, за основа на различни други практики и техники.

В настоящата статия няма да се разпростираме върху всички аспекти на това йога тайнство, а ще споменем само някои практически указания и насоки, свързани с изпълнението на конкретната практика, които биха били полезни и приложими в ежедневието на съвременния човек.

Значението на словосъчетанието „шамбхави мудра“. Произходът е от санскрит. ШАМ – значи щастие, доброта. БХУ – значи „източник, извор“. Шамбху е едно от имената на бог Шива. ШАМ-БХ-АВИ – нещо, което е източник на щастие.

В статията ще се спрем на Шамбхави мудра за не-йоги

Може да се прави в голям брой ежедневни ситуации. Тялото и умът трябва да бъдат максимално отпуснати. Дишането – спокойно, леко, по възможност бавно и дълбоко, ритмично.

Основното действие: НАСОЧВАНЕ НА ОЧИТЕ НАГОРЕ. ОЧНИТЕ ЯБЪЛКИ СЕ ОБРЪЩАТ НАГОРЕ. Все едно искаме да погледнем с тях над темето си. Очите са отворени. Когато свикнем с това упражнение, може да го правим и със затворени очи.

Вариант: НАСОЧВАНЕ НА ОЧИТЕ КЪМ МЕЖДУВЕЖДИЕТО. Първоначално с отворени очи, после със затворени.

Първоначалното времетраене е 1-2 минути, като продължителността постепенно се увеличава, доколкото ни е приятно – без човек да се напъва, без да чувства какъвто и да е дискомфорт или излишно напрежение.

МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ

За всеки е известно, че когато чувстваме силно удоволствие, понякога дори до степен на екстаз или на блаженство, очните ябълки се обръщат нагоре. Това е последствие от производството на невромедиатори като серотонин, ендорфини, енкефалини, допамин и др., често наричани хормони на щастието.

От друга страна, когато тези невромедиатори ни липсват или са в намалено количество – настъпват различни депресивни състояния, депресии, липса на воля, липса на сила за живот, отсъствие на желание за живот. В такива случаи очните ябълки, или погледът – са насочени най-често надолу.

Волевото обръщане на очите или погледа нагоре, действа на принципа на обратната връзка. Т.е. ако хормоните на щастието предизвикват обръщане на очите нагоре, то и обръщането на очите нагоре може да предизвика производство на хормони на щастието.

Счита се, че постигналите съвършенство в изпълнението на тази мудра, могат да напускат пределите на ума, егото и интелекта и да навлизат в духовните сфери на съзнанието.

инфо: drugitenovini.com

Вижте още: 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.