Мумифициран католически епископ разкри тъмна тайна: човешки ембрион скрит под краката му

1

Сканираха останките на духовник, положени в крипта на катедралата в Лунд

Мумифицираните останки на шведски католически епископ са сред най-добре запазените човешки органи в Европа, но изненадата на учените дошла от съдържанието на ковчега.

След сканирането му те откриха, че когато е бил погребан, духовникът не е бил сам. В краката на епископ Педер Уиструп са открити останки на човешки ембрион, скрита в краката му.

2

Експертите останали объркани от находката и започналите спекулации може ли детето да е негов роднина.

Предполага се, че фетусът е на около пет месеца и може да е резултат от спонтанен аборт.  Експертите ще проведат ДНК тестове, за да разберат дали плодът е свързан с епископа.

3

Загадката едва ли ще се разплете дори и след сканирането, защото вътрешноутробният плод може да е скрит в ковчега на католическия епископа от член на персонала с надеждата да се отърве от конфузна тайна.

Досега изследователите направиха компютърна томография по специален рентгенов метод и сканираха тялото на епископа, с надеждата да научат повече при какви обстоятелства е починал и защо тялото му е запазено толкова добре.

Кой е Петер Уинструп? Духовникът е роден през 1605 г. и умира през 1679 г. Бил е епископ на Лунд, когато градът е бил под контрола на датската империя и Кралство Швеция.

4

Бил е водещ теолог по това време и с авторитета си повлиял на краля на Швеция за откриването на нов университет в Лунд.

Учените установили, че тялото на епископа не е балсамирано, но сухият и студен климат в криптата му в катедралата в Лунд, го е изсушила и запазила в добро състояние.

Те предполагат, че растенията, поставени в ковчега, липсата на мазнини по тялото след продължително боледуване и погребението, направено през зимата, са помогнали за съхранението на останките на духовника.

Morkadis

5

Степента на съхранение се разкрива чрез използването на компютърна томография в университетската болница в Лунд, която показва запазените вътрешни органи.

Учудването на изследователите е било голямо, защото при погребение обикновено те се отстраняват, докато при епископа те са оставени непокътнати.

6

Изследванията показват, че починалият на 74 години епископ е страдал от редица заболявания през живота си, сред които подагра, тежък артрит. Петер Уинструп е имал и сърдечни проблеми.

Изсушена течност и слуз в синусите му подсказва, че вероятно той се е залежал преди да умре. Калциевите отлагания в белите дробове са доказателство, че е изкарал туберкулоза и пневмония.

Учените допускат, че плодът, намерен в ковчега, отговаря на бременност в петия месец и може да е в резултат от спонтанен аборт. Те се надяват след ДНК тестовете да установят има ли връзка между човешкия плод и епископа.

7

Пер Карстен, директор на историческия музей към Университета в Лунд заяви: „Откритието, което направихме след сканиране, е че г-н Уинструп не е сам в ковчега. Всъщност той има спътник – човешки плод, който е бил преднамерено скрит под краката му в дъното на ковчега. Може би има връзка между епископа и това дете“.

инфо: no-comment.bg

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Mila 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.