Мъж признава, че е убил жена си, но тялото се оказва на 1600 години

През 1959-та портретната художничка и любителка на пътешествия Малика де Фернандес се среща с бъдещия си убиец. В рамките на два часа от запознанството им Питър Рейн-Бардт, служител в авиокомпания, ѝ предлага брак. Тя казва „да“. Четири дни по-късно Малика вече е омъжена.

Само след няколко месеца бракът им се разпада и Фернандес започва да пътува отново – този път, ползвайки новата отстъпка за самолетни пътешествия покрай работата на съпруга си. Рейн-Бардт остава в своята къща в Чешър, Англия.

Две години по-късно Фернандес изчезва напълно и Рейн-Бардт е основният заподозрян. Въпреки че полицията претърсва имота му щателно (и дори разкопава и градината му в търсене на останки) – не са открити никакви улики или следи от Малика. Случаят остава неразрешен в рамките на две десетилетия, след като събитията предприемат странен обрат – открито е част от тяло в рамките на торфено блато край дома на къщата на Рейн-Бардт.

Фактът, че Рейн-Бардт не знае абсолютно нищо за начина, по който торфените блата работят, е на път да му изиграе една много лоша шега.

Торфът се създава при разлагането на органична материя – основно растителни материали като мъх. Когато торфеният мъх в частност се натрупа достатъчно във влажните зони и образува торфено блато, пластовете с него образуват киселини, които са особено добри в запазването на тела. Ако човек падне в подобно нещо (или бъде убит и хвърлен в торфеното блато), може да бъде открит векове по-късно така, сякаш е паднал вчера, а не през 400 г. пр. Хр.

Главата на Човека от Толунд, запазена в торфено блато и открита край Толунд, Силкеборг. Въпреки че изглежда изключително добре запазена, смята се, че мъжът е починал около 375-210 пр. Хр. Източник: Sven Rosborn/Wikimedia Commons (Public Domain) / obekti.bg

Главата на Човека от Толунд, запазена в торфено блато и открита край Толунд, Силкеборг. Въпреки че изглежда изключително добре запазена, смята се, че мъжът е починал около 375-210 пр. Хр. Източник: Sven Rosborn/Wikimedia Commons (Public Domain)

Ако Рейн-Бардт е знаел това, вероятно е нямало да бърза със самопризнанията.

След като полицията открива главата на неизвестна жена в торфеното блато Лондоу Мос, първоначално съдебната експертиза показва, че тя най-вероятно е на 30-50 години. Властите конфронтират Рейн-Бард с тези доказателства, вярвайки, че те са свързани с изчезването на Фернандес две десетилетия по-рано.

„Мина толкова много време. Мислех, че никога няма да бъде открита“ – казва Рейн-Бардт по време на полицейския разпит. Той твърди, че Фернандес се е върнала в дома му по някое време през 60-те и го е заплашвала, че ако не ѝ даде пари, ще разкрие, че е гей – по това време хомосексуалността във Великобритания все още се е смятала за престъпление. Рейн-Бардт казва, че не е имал пари и че двамата са се спречкали.

„Нещо кипна в мен – казва впоследствие мъжът пред съда и допълва, че я е хванал и е започнал да я тресе, чак след като е спрял, е осъзнал, че я е убил. – Бях ужасен и не можех да мисля трезво. Единственото нещо, което ми хрумна, бе да я скрия.“

Рейн-Бардт казва, че е разчленил тялото с брадва, след което се е опитал безуспешно да го изгори. След като планът му се е провалил, той е хвърлил останките в близкото торфено блато.

Случаят, който в продължение на близо 20 години е бил неразрешен, най-накрая е затворен. Водещият следовател обаче – детектив Джордж Абът – е озадачен от един основен факт. Ако това в действителност е главата на Фернандес, къде е останалата част от нея? Той изпраща черепа в Оксфордския университет за допълнителен анализ. След като извършват въглеродно датиране, специалистите установяват, че черепът датира от римски времена.

„Оказва се, че черепът е бил запазен в торфеното блато в продължение на повече от 16 века и че очевидно той няма абсолютно нищо общо с Малика Рейн-Бардт – казва прокурорът Мартин Томас пред съда. – Върховната ирония в случая обаче е тази – неговото откритие доведе директно до ареста на обвиняемия, както и до неговото подробно признание.“

Morkadis

Когато Рейн-Бардт научава как седят нещата в действителност, той се опитва да оттегли самопризнанията си, но вече е твърде късно. На журито са били необходими само 3 часа, за да го признаят за виновен в убийството на съпругата си.

До ден днешен тялото на Фернандес не е открито.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Как да узнаем възрастта на находките?

Мистериозните мумии от блатата Сфангум

Блатните хора

10-те най-премълчавани и пренебрегнати мистерии от световната история

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.