Мъртво море умира

мъртво море

Нивото на Мъртво море продължава сериозно да се понижава. За това алармираха израелските власти, съобщава CNN. Мъртво море граничи с Израел, Палестина и Йордания, и се намира на 430 метра под морското равнище. Според различни източници, нивото на водата в езерото намалява с около 1 метър на година в последните повече от 2 десетилетия.

„Мъртво море умира. Трябва и трите страни, които са най-засегнати от този факт да решат съвместно въпроси, въпреки политическите си различия. Природните дадености са за всички нас“, сподели фотографът Мориц Кюстнер.

Миналата година Израел и Йордания подписаха споразумение на стойност 900 милиона долара в опит да стабилизират нивата на водата на Мъртво море. Те планират да изградят канал от Червено море до Мъртво море, така че и двете страни да могат да доставят вода до Израел и Йордания. Плановете са също така да изпомпват много необходима вода – около 300 милиона кубически метра годишно за преодоляване на проблемите в Мъртво море.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.