Навлизаме ли в пандемична ера?

pixabay.com

COVID-19 може да е само началото на серия от глобални пандемии – бъдещ сценарий, в който изменението на климата също може да играе роля.

„Навлязохме в пандемична ера“, заявява скорошно проучване в списание Cell. Написано от д-р Антъни Фаучи и медицинския историк д-р Дейвид Моренс, и двамата от Националния институт по алергия и инфекциозни болести, изследването рисува картина на бъдещето, в което пандемиите стават все по-многобройни.

„Нямам кристална топка, но това, което виждаме, прилича много на ускоряване на пандемиите“, казва Моренс пред BuzzFeed News. Причините, които той цитира, включват обезлесяване, пренаселеност в градовете и нелегални пазари за дивеч.

Но възможната роля на изменението на климата е сложна: знаем, че вирусът оцелява по-дълго при ниски температури, отколкото при горещи, така че това може да означава, че по-топла планета ще забави разпространението на болестта, казва метеорологът Джеф Мастърс, който пише за Yale Climate Connections. От друга страна, той казва, че топлинните вълни карат хората да прекарват повече време на закрито в климатизирани пространства, където разпространението на болестта се увеличава.

„По този начин Флорида преживява трудно с COVID-19 това лято, въпреки факта, че някои части на Флорида записаха най-горещото си лято“, казва Мастърс пред USA TODAY. „Тези сложности затрудняват преценката как климатичните промени могат да повлияят на COVID-19.“

Някои учени вярват, че затоплянето ще играе по-голяма роля в бъдещите пандемии. „Ние знаем, че изменението на климата променя отношението ни към други видове на Земята и това е от значение за нашето здраве и риска от инфекции“, казва д-р Аарон Бърнстейн, директор в университета Харвард, Програма Chan C-CHANGE.

„Докато планетата се нагрява, големите и малки животни, на сушата и в морето, се насочват към полюсите, за да се измъкнат от жегата“, казва той. „Това означава, че животните влизат в контакт с други животни, с които обикновено не биха имали допир, и това създава възможност за патогени да влязат в нови гостоприемници.“

В допълнение, Мастърс казва, че най-опасните болести в световен мащаб, които се влошават от изменението на климата, са тези, които се разпространяват от комарите, тъй като комарите харесват горещо и мокро – условия, които стават все по-чести поради глобалното затопляне. Очаква се малария, зика, чикунгуня, треска от денга и вирусът на Западен Нил да се разпространят в райони, където в момента не са ендемични, казва той. Болестите, пренасяни от кърлежи, като Лаймска болест, също ще се разпространят.

Бернстейн казва, че изменението на климата вече е направило по-благоприятни условия за разпространението на някои инфекциозни заболявания, включително лаймска болест, болести, пренасяни по вода като Vibrio parahaemolyticus (което причинява повръщане и диария) и болести, пренасяни от комари като малария и треска от денга.

„Бъдещите рискове не са лесни за предсказване, но изменението на климата засяга силно няколко фронта, които имат значение кога и къде се появяват патогените, включително температурата и моделите на валежите“, каза Бърнстейн. „За да помогнем за ограничаване на риска от инфекциозни заболявания, трябва да направим всичко възможно, за да намалим значително емисиите на парникови газове и да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса.“

Що се отнася до това дали изменението на климата може да изостри бъдещите пандемии, Моренс казва, че е твърде рано да се правят окончателни заключения.

„Може да си представим, че ако изменението на климата доведе до по-нататъшно влошаване и промяна на околната среда (извън това, което хората вече правят), тогава вероятно ще видим повече от тези заболявания“, казва той. „Но може да се твърди по същия начин, че ще видим и по-малко. Това са големи въпроси, на които може да нямаме добри отговори в продължение на десетилетия или дори векове напред.

„Но в крайна сметка по много причини е трудно да си представим, че изменението на климата ще бъде нещо добро за човешкото здраве.“ Изменението на климата е „множител на заплахата“.

Един експерт казва, че почти със сигурност въздействието на пандемии като COVID се влошава от изменението на климата. Метеорологът Майкъл Ман от щатския университет в Пенсилвания нарича климатичните промени „мултипликатор на заплахата“, което означава, че „усилва съществуващите предизвикателства и заплахи, като увеличава нашата уязвимост и намалява адаптивния ни капацитет“.

Morkadis

Той дава за пример ситуацията в Пуерто Рико, където много хора са починали от COVID-19 по простата причина, че все още не са се възстановили по отношение на своята инфраструктура за обществено здраве от разрушителното въздействие на урагана Мария преди няколко години.

„Няма съмнение в съзнанието ми, че бурята е била по-разрушителна заради необичайно топли температури на повърхността на тропическия океан в Атлантическия океан, които осигуряват повече енергия и влага за бурята“, казва Ман. „Тази аномална топлина може да бъде обяснена само като се вземат предвид промените в климата, причинени от човека.“

Той казва, че може да се направи поне непряка връзка между COVID-19 и изменението на климата. Деградацията на околната среда, включително обезлесяването, унищожаването на дъждовните гори и естествените местообитания за развитие може да доведе до контакти на екзотични същества, носещи болести, с хора.

„Същите тези дейности – по-специално обезлесяването – водят и до повишени въглеродни емисии, които стоят зад предизвиканите от човека климатични промени“, казва Ман.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Петте най-луди теории за появата на коронавируса

Учени: Можем да лекуваме коронавирус с радиация

Предсказан ли е коронавирусът?

Кой и защо докара COVID-19 и защо ще го направи пак!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.