Над Монголия изгряха три слънца

4Рядко оптическо явление над Монголия създаде илюзия за три слънца в небето, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Слънцето е в центъра на направените снимки, а от двете му страни са неговите отражения.

Явлението се нарича антелион. При него слънчевата светлина високо в небето преминава през ледени кристали във въздуха. За да бъде наблюдавано, температурата трябва да е под минус 30 градуса Целзий, а въздухът да е изпълнен с облаци, пара и ледени кристали. Шестоъгълните ледени кристали трябва да са плоски и с диаметър над 30 микрометра. Освен това плоската им страна трябва да е ориентирана хоризонтално.


Отраженията на Слънцето в такъв случай се виждат само когато то е близо до хоризонта и на една хоризонтална равнина с наблюдаващия и ледените кристали. В такъв случай, когато слънчевата светлина премине през ледените кристали, тя се пречупва на 22 градуса, преди да достигне до очите на наблюдаващия. При пречупването на светлината се получават лъжливи слънца.

инфо: БТА

Вижте още: 

ВЪЗМОЖНО Е СЛЪНЦЕТО ДА ИМА НЕВИДИМА „СЕСТРА“ – УБИЕЦ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.