Наистина ли хора се самозапалват отвътре?

самозапалване

На 2 юли 1951 г. в Сейнт Питърсбърг, САЩ, 76-годишната Мери Рийсър е намерена изгорена в дома си. Тялото на вдовицата е превърнато в пепел, а околните пластмасови предмети са силно деформирани – свидетелство за изключително високата температура по време на инцидента. Разследването, проведено от ФБР, поражда редица въпроси: какво е причинило пожара, как може такава чудовищна топлина да не повреди почти нищо от покъщнината и как огънят е кремирал тялото на Рийсър, а е оставил незасегнат левия й крак?

Това е само един от многобройните случаи, станали известни като спонтанно човешко самозапалване (СЧС). Феномен на границата между науката и паранормалното, СЧС е общо название за инциденти, при които хора избухват в пламъци,

без това да е причинено от външен източник на топлина.

Има няколко основни белега, сходни в повечето случаи на СЧС. Обикновено температурата по време на инцидентите е толкова висока, че телата на жертвите буквално биват изпепелени. Огънят рядко нанася щети върху околни предмети и също така в много от случаите остават незасегнати отделни крайници (крака или глава). Друг белег на СЧС е, че няма ясен източник на топлина, който да е предизвикал пожара. Жертвите често са хора, които живеят сами, което е и един от проблемите – рядко има достоверни свидетелски показания какво точно се е случило.

Джон Хаймър, бивш полицейски служител от Великобритания, описва редица аналогични събития, някои от които са взети директно от неговата кариера като пазител на реда. Един от случаите е този с Хенри Томас от Уелс през 1980 г.

Възрастният мъж бил открит изпепелен в стола си

пред телевизора. Част от стола била изгорена, а околни предмети – като копчетата на телевизора и очилата, лежащи на пода, били полуразтопени от силната температура. Отново, подобно на Мери Рийсър, пламъците, погълнали тялото на Томас, оставили незасегнати краката му.

Феноменът взема своите жертви и в други държави. През 1990 г. в Русия е намерено тялото на пастира Бисан Мамаев. Според аутопсията пламъкът е овъглил мъжа от вътре на вън, без да запали сеното, което се е намирало в близост до него.

Все пак не всички СЧС завършат с летален изход.

Пословичен за това е случай от 1835 г., когато кракът на професора по математика Джеймс Хамилтън от Нешвил, САЩ, внезапно лумва в пламъци. Хамилтън успява да потуши огъня и впоследствие свидетелства, че секунди преди инцидента е усещал силна болка в крака си.

Списъкът не свършва дотук. През последния век буквално валят съобщения за десетки подобни мистериозни самозапалвания.

Що се отнася до самозапалването, то

не е прерогатив само на човешкия род.

Оказало се, че понякога купи със сено избухват в пламъци без външен източник на топлина. След проучване било установено, че сеното изгаря, тъй като в него се развива вид бактерия. Когато популацията на бактерии стане твърде голяма, колективно излъчваната от тях топлина е достатъчна, за да подпали купата. Въпросът е: ако нещо подобно може да се случи и при хората, на какъв принцип би се основавало?

Morkadis

Една от разпространените хипотези е, че жертва на спонтанно самозапалване стават хора, злоупотребяващи с алкохола. Според застъпниците на това схващане високото съдържание на алкохол в кръвта в комбинация с топлинен източник (като цигара например) би могло да стоят в дъното на инцидентите.

За „автор“ на идеята е нарочен писателят Чарлз Дикенс,

който в своя роман „Студеният дом“ описва как алкохолик бива погълнат от пламъци в резултат на СЧС. В този сценарий обаче етанолът би  горял само ако концентрацията му надвишава 23% в човешкото тяло, а той би убил човек, ако надвиши дори 1%, още повече че мнозина от загиналите в описаните случаи не са били алкохолици.

Други смятат, че СЧС може да е резултат от някаква форма на спонтанен ядрен синтез в човешкото тяло, при който се отделя огромно количество енергия – същият процес, който „бушува” във вътрешността на звездите.

Лари Арнолд, автор на редица материали по темата за СЧС, твърди, че високо енергийно лъчение (микровълни или гама-лъчева радиация) или някаква форма на геомагнетизъм може да доведе до

реакция между водорода и кислорода

в клетките на човешкото тяло и да ги накара да експлодират – нещо подобно на изгарянето на пълния с водород дирижабъл „Хинденбург“ през 30-те години на 20. век . В своята книга „Странните и необясними мистерии на 20. век“ Джени Рендълс пък вини за СЧС натрупването на запалими вещества в стомашно-чревния тракт в резултат на неправилно хранене. Тя допълва, че спецификата на хранене може да обясни и защо всички регистрирани жертви на спонтанно самозапалване са от европейски произход.

Руският учен Станислав Смирнов, член на Руското географско дружество, сочи за причина за СЧС

феномен, сходен с кълбовидните мълнии

и вид особени огнени кълба, които изскачат от земята в резултат на тектонични процеси и йонизират въздуха. Според Смирнов съществуват точки по земната повърхност, от които извира тази енергия. Когато тя срещне човешкото тяло по пътя си, в него започва процес на вътрешно горене, тъй като то съдържа много вода и следователно е силно електропроводимо.

В края на краищата с една доста по-земна теория, наречена „ефект на фитила“, щатски криминолози охлаждат ентусиазма на феновете на загадките. Според учените спонтанното самозапалване нито е чак толкова мистериозно, нито пък наистина „спонтанно“. Идеята е, че жертвите на СЧС изгарят от

огън, захранван от телесните им мазнини.

Дрехите в случая действат като своеобразен външен фитил и поддържат горенето достатъчно дълго, за да се стигне дотам, че тялото да се кремира след часове, без това да засегне „необлечените“ крайници или околни предмети. За да провери това на практика, д-р Джон де Хаан от Калифорнийския институт по криминалистика е провел експеримент със свински труп, увит с дреха. Веднъж запален, трупът е горял точно по модела на СЧС, докато от него не е останала само пепел.

Опитът до голяма степен дава отговори на повечето въпроси, свързани със СЧС, освен на един –

от какво е предизвикан пламъкът?

В много от инцидентите жертвите най-вероятно са изпуснали запалена цигара, след като са заспали под влияние на алкохол, наркотици или вследствие на сърдечен удар, какъвто случай е бил регистриран в Женева през 2006 г.

Възможно е и огънят да тръгне от искра вследствие на статично електричество. Понякога пък е виновна химията. В материал на National Geographic е бил описан случай, в който дрехите на жена внезапно избухнали в пламъци, обгаряйки част от крака й. След проведено разследване се установило, че най-вероятната причина за инцидента е малка черупка от мида, която жената е намерила на плажа преди това и е сложила в джоба си. Според изследователите по мидата е бил полепнал натрий, останал след изстрелване на фойерверки на плажа. След като жената сложила в джоба си мокра кърпичка, водата и натрият влезли в химическа реакция, освобождавайки леснозапалим кислород, който е довел до инцидента.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.