Най-голямата, най-малката, най-скъпата: 7 книги, които са станали рекордьори

1

1.Най-скъпата книга в света

Според „Forbes”, Бил Гейтс притежава най-скъпата книга, продавана някога. През 1994 година той заплаща невероятните 30.8 милиона долара за книгата „Codex Leicester” на Леонардо Да Винчи. Този оригинален ръчен ръкопис, създаден през периода 1506 – 1510 година, е един от 20-те ръкописа на да Винчи, които са запазени. Книгата съдържа скици, бележки и идеи – всички те написани с неговия „огледален почерк“ , тоест текстът се чете от дясно на ляво.

2. Най-ценната книга в света

2

Библията на Гутенберг се счита за най-ценната книга в света. Тя е първата отпечатана книга (около 1455 година), чрез процес, който революционализира търговията с книги (преди това те са били прецизно преписвани на ръка и отпечатвани с дървени блокчета, което отнемало месеци). Първоначално били отпечатани само 180, от които до днес са оцелели едва 49 книги. 21 от оцелелите са в пълния си вид. Почти всички Библии на Гутенберг са притежание на музеи, библиотеки или институции, но тъй като се считат за изключително ценни, ако бъдат обявени на търг, вероятно една от тях ще струва милиони долари.

3. Най-голямата книга в света

3

Най-голямата книга в света всъщност не е точно книга в традиционния смисъл на думата, а серия от огромни каменни плочи, намиращи се в Пагодата Кутодоу в Мианмар. Плочите, наброяващи над 700 (всяка от които е с височина от 1.5 метра и 1 метър ширина) разказват историята на tipitaka – основния текст в Теравада (най-консервативната школа в будизма). Когато са създадени, около 1860 година, надписите на плочите са запълнени със златно мастило и украсени със скъпоценни камъни, но когато британците нахлуват през 1880 година, техните войници ограбват скъпоценностите и златото. В Книгата за рекордите на Гинес най-голямата книга е последната проповед на пророка Мохамед, създадена в Дубай, която е с размери 4.9 метра на 8 метра, но тя е стандартна книга.

4. Най-дългата книга в света

4

Счита се, че най-дългата публикувана книга в света е „Artamene, ou le Grand Cyrus” на Маделин и Жорж де Скюдери. Това е романтичен роман от 17 век, който има 10 тома, над 10 000 страници и 2.1 милиона думи. И за да направим сравнение, „Война и мир“ съдържа около 560 000 думи.

5. Най-малката книга в света

5

Най-малката книга в света е толкова дребна, че може да се чете единствено чрез електронен микроскоп. „Teeny Ted from Turnip Town” е написана от Малкълм Дъглас Чаплин. Тя е от 30 страници, а размерите й са 70 микрометра на 100 микрометра. Тя е толкова малка, че може да събере върху ширината на човешки косъм.

Morkadis

6. Най-продаваният роман в света

6

„A Tale of Two Cities” (“Повест за два града“) на Чарлз Дикенс, публикувана през 1859 година, е най-продаваният роман на всички времена – от него са продадени над 200 милиона копия навсякъде по света. Ако трябва да погледнем в сегашно време или поне в съвсем близкото минало, трилогията “Fifthy Shades of Grey” („50 нюанса сиво“) на Е.Л.Джеймс достига 100 милиона продадени копия, а от серията „Хари Потър“ на Дж.К.Роулинг са продадени над 450 милиона копия.

7. Най-продаваната книга на всички времена

7

Спокойно можем да кажем, че Библията е най-продаваната книга на всички времена, тъй като се счита, че от нея са продадени над 5 милиарда копия. Освен това, тя е преведена изцяло на над 394 езика, а на 2123 езика има преведена поне по една книга от Библията.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Коя е била Лилит и защо е изтрита от Библията?

Откриха Йода в ръкопис на 900 години

10 кодирани ръкописа, неразгадани и до днес

Кодекс Гигас – най-големият и мистериозен ръкопис на света

Как реагират хората, когато четат Библията, а мислят, че е Корана

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.