Най-дългия жив лабиринт в света

1Лонглийт е английско имение, част от графство Уилтшир, намиращо се до градовете Уорминстър и Фром. Къщата е построена върху 900 акра земя, а грижливо оформените зелени площи и гори заемат 8000 акра. Имението Лонглийт е първият частен дом, отворен за обществеността, разполагащ с първият сафари парк извън Африка.

Постройката е издигната от Джон Тин, като са били нужни 12 години за пълното й завършване. Архитектурата е един от най-добрите примери на елизабетският стил във Великобритания. По настоящем то се обитава от Александър Тин – 7-я маркиз на Бат.

Началото на 18-ти век бележи една нова мода в оформлението на градините в Европа, а именно тяхното преобразуване в лабиринти, като за стени са служели високи живи храсти. Зеленият лабиринт в имението Лонглийт е един истински шедьовър в това отношение. Освен, че е най-дългият в света, той притежава и изключително сложна композиция от преплетени пътища, обрати, уловки и много възможности до изхода.

Изпълнението на лабиринтския проект започва през 1975 г., като цялостната комцепция и дизайн са дело на ландшафният архитект Грег Брайт. Разположени на площ от 1,48 акра, сложните и криволичещи алеи на Лонглийт са с дължина 2,72 километра и са изградени изцяло от жив плет. За целта са били засадени повече от 16 000 тисови храста.


За разлика от повечето други стандартни лабиринти този е триизмерен, с шест дървени моста, от които се вижда самия му център. Освен, че от тях се открива интригуваща гледка, те имат и друга функция – изгубилите се посететите да починат, да се ориентират и да намерят верния път до целта. Но целта тук не е изхода, както би си помислил всеки, а наблюдателната кула, която маркира точния център на лабиринта. Намирайки я сред сложните пътеки и задънени улици, всеки авантюрист, дръзнал да се впусне в това приключение ще бъде възнаграден с най-голямата награда – поглед върху триизмерният замисъл на Грег Брайт, който може да се види само от тази точка. Средното време за достигане до кулата е около 90 минути.

Друга забележителност, която задължително трябва да посетите, докато сте в имението е сафари парка (Longleat Safari Park). Открит е през 1966 г. и тъй като е първият такъв извън  Африка представлява доста забавна туристическа атракция. В него се срещат лъвове, камили, влечуги и други екзотични животни, движейки се свободно, докато посетителите са в клетки или в автомобилите си. Днес колекцята на Лонглийт Сафари парк включва над 500 животни, пръснати върху площ от общо 36.42 кв.км.

Живия лабиринт в Лонглийт определено е едно истинско забавление, подходящо за малки и големи, което ще ви дари с много положителни емоции докато намерите начин да стигнете до центъра и безопасно да се върне там, откъдето сте започнали.

2

 

3

 

4

инфо: hobyto.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.