Най-известните деца, израснали в дивото

1. Йохан от Лиеж

Един от най-ранните записи за дете, израснало в дивото, е историята за Йохан от Лиеж – момче, което се предполага, че прекарва детството си в белгийските гори. Според документите от сър Кенелм Дигби, философът, който се заема с историята, Йохан за първи път се укрива в горите, когато е на 5-годишна възраст, за да избяга от войниците по време на религиозна война. Неговото семейство обаче се завръща у дома, след като опасността е преминала, но Йохан е прекалено уплашен, за да се върне. Той оцелява в горите цели 16 години, изхранвайки се с корени и диви плодове и се връща обратно в обществото, когато е на 21. Той се появява гол, „с много дълга коса“ и позабравил да говори. Имал способност да усеща аромати от далеч. В крайна сметка, Йохан се научава да говори, но високите му способности намаляват, след като се приобщава към народа.

2. Питър Дивото момче (Peter the Wild Boy)

1

През лятото на 1725 година в горите на северна Германия е открито голо момче, което не говори. То е заведено при британския крал Джордж I, който го харесва и му позволява да остане в двора. Момчето било покръстено и получава името Питър. Много скоро, той често започва да се появява на забавите и е най-забавната част от вечерта за кралските гости. Опитите Питър да бъде интегриран в обществото се провалят – той никога не успява да се научи да говори и предпочита да спи на пода, затова е изпратен в провинцията, където остава до смъртта си през 1785 годна. Така и не става ясна цялата му история, но някои учени твърдят, че може би Питър е изоставен, защото страда от синдрома Пит-Хопкинс – рядко неврологично заболяване, характеризиращо се с невъзможност за говор и затруднения при придобиване на знания.

3. Мари-Анжелик Меми Ели Бланк

През 1731 година в едно френско селце е открито малко момиче, облечено в животинска кожа и въоръжено с тояга. То е изключително силно за възрастта си и дори убива едно улично куче с тоягата си. Когато местните се приближават до момичето, разбират, че то не може да говори, а издава единствено животински звуци и яде сурово месо. С времето момичето се научава да говори, покръстено е, получава името Мари-Анжелик и е изпратено в манастир.

4. Виктор от Аверон

2

Загадъчната история на „Виктор“ започва през 1800 година, когато 12-годишно момче е открито в горите на Аверон, Франция. Детето е голо, не може да говори и има белези по цялото тяло. То отказва да бъде измито и дори докосвано, избягва контакта с други хора като често ги напада. Един училищен консултант решава, че може да го научи да говори. Той работи с момчето, което нарича Виктор, в продължение на няколко години като в крайна сметка успява да го убеди да се изкъпе, да облече дрехи и дори да показва признаци на съпричастност. Говорът обаче, се оказва прекалено трудна задача за Виктор. Той успява да научи няколко думи и въпроси, но умира на 40-годишна възраст, без да е успял да състави цяло изречение.

5. Каспар Хаузер

3

На 26.05.1828 година младо момче (с невероятна история) се появява в Нюрнберг, Германия. Той твърди, че се казва Каспар Хаузер и е прекарал последните 13 години затворен в малка стая само с няколко дървени играчки и загадъчен мъж, който се появявал всеки ден, за да му носи храна и вода. Хаузер носел със себе си две бележки, които потвърждават историята му. Сега той бил освободен, за да изгради военна кариера. Невероятната история на момчето веднага го прави известен в цяла Европа. Някои му се възхищават на всичко, което прави, а други подозират, че е измамник. Той се научил много бързо да чете и пише, а кожата му, според някои, била прекалено тъмна за човек, който е прекарал почти целия си живот затворен. Ситуацията става още по-странна, когато през 1833 година Хаузер умира от мистериозна рана, вероятно причинена от самия него. Оттогава хората имат какви ли не предположения относно произхода му. Някои дори смятат, че е кралски син, който е затворен и прокуден, за да не може да наследи трона. До този момент обаче не е ясно дали Каспар е „дете на дивото“ или просто убедителен измамник.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Три истински истории за деца, отгледани от животни

Невероятните истории на пет деца, които помнят предишните си животи

Децата в Турция спират да учат за теорията на Дарвин за еволюцията

Мистериозната легенда за зелените деца от Улпит

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.