Най-красивите кратерни езера

Кратерното езеро се образува във вулканичен кратер или калдера. По-рядко можем да говорим за езеро, запълващо кратер от метеорит или изкуствена експлозия.

Понякога езерата, които се образуват в калдерата се наричат калдерни езера, но всъщност не са по-различни. Кратерните езера, които са върху активни вулканични отвори се наричат вулканични и водата в тях обикновено е киселинна, богата на вулканични газове и със силен зелен оттенък. От друга страна водата в езерата над спящите или изгасналите вулкани е изключително чиста и бистра.

Представяме ви някои от най-красивите кратерни езера в света. Невероятно е, че тази красота е образувана от дивата и неудържима сила на вулканите.

Мазама – Орегон, САЩ

4

Това езеро се намира в калдерата на връх Мазама в Орегон. То е най-дълбокото в САЩ с дълбочина 594 метра. Кратерно езеро се захранва единствено от дъждовете и топящите се снегове. То е затворено и не се отича, поради което е едно от най-чистите езера в света.

Килотоа – Еквадор

5

И Килотоа е калдерно езеро, както и най-западният вулкан в Еквадорските Анди. Калдерата е широка 3 километра и се е образувала след срутване на вулкана при катастрофално изригване от категория 6 преди 800 години. От тогава на това място се е образувало дълбоко 250 метра езеро, което има лек зелен оттенък в резултат на разтворените в него минерали. По дъното му има фумароли, от които излизат пари и газове.

Кратерните езера в рифта Албертин – Африка

4

В този гъсто населен регион са останали малко толкова обширни открити пространства – такова е рифта в национален парк „Кралица Елизабет“, който е осеян с кратерни езера, образувани от вулканични експлозии. Между 20-те и 40-те години на миналия век земите в парка за обявени за защитени и благодарение на това са опазени тези диви райони.

Западният рифт, наречен още Албертин, е назъбен от някои от най-високите планини в Африка, включително Вирунга, Митумба и планинската верига Рувензори. В долината на рифта има много езера, някои от които са сред най-дълбоките в света (езеро Танганика, 1470м.). Голяма част от тази територия обхваща национални паркове като „Вирунга“ в Конга, „Рувензори“ и „Кралица Елизабет“ в Уганда и „Вулканите“ в Руанда. Езеро Виктория се счита за част от рифта, макар само половината му част да навлиза в него. Всичките Велики африкански езера са се образували от рифта и повечето от тях лежат в долината му.

Кели Муту – о.Флорес, Индонезия

5

Morkadis

Вулканът Кели Муту приютява три забележителни кратерни езера с различни цветове. Tiwu Ata Mbupu (Езеро на старите хора) обикновено е синьо и е най-западното от трите. Другите две езера, Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (Езеро на младите мъже и девойки) и Tiwu Ata Polo (Омагьосаното езеро) са разделени от обща кратерна стена и са съответно зелено и червено. Трите езера на Кели Муту са изключително интересни за геолозите, защото са в различни цветове, а споделят кратера на един вулкан. Още повече, че преди 50 години цветовете им са били по-различни от сега и никой не знае каква е причината нито за оцветяването им, нито за промяната на цветовете им.

Според местната легенда езерата на Кели Муту са мястото, където душите на хората отиват след смъртта. Магьосниците, грешниците и непорочните си разделят трите езера.

Кратерното езеро в Пинатубо – о.Лусон, Филипините

6

Езеро Пинатубо се образува след най-големият и яростен вулканичен катаклизъм за 20-и век. През 1991г, след 635 години затишие, вулканът Пинатубо изригва толкова бурно, че повлиява на глобалния климат като понижава температурата с 0,5С и разрушава много голяма част от озоновия слой. Новото езеро, което се образува става най-дълбокото в страната с дълбочина 800м.

Окама – Хоншу, Япония

1

Зао е комплексен вулкан на границата между префектурите Ямагата и Мияги на остров Хоншу, който съставя по-голямата част от територията на Япония. Състои се от множество стратовулкани и е най-активният вулкан в сверен Хоншу. Централният вулкан от групата включва някои интересни образувания, включително и тефра конус, в който се намира кратерното езеро Окама. То е известно като „Петцветното езеро“, защото променя цвета си според климатичните условия. Окама лежи в кратер, образуван след вулканично изригване през 1720-те. Диаметърът му е 360 метра и е сравнително плитко – само 60 метра.

Катмай – Аляска, САЩ

4

Катмай е голям стратовулкан на полуостров Аляска, намиращ се в национален парк и резерват „Катмай“. Диаметърът му е около 10км, а калдерата му в центъра е запълнена от голямо езеро, образувало се след изригването от 1912г. През 1923г. геолозите са забелязали, че новообразувалото се езеро е изчезнало и на негово място са останали кални локви и голям гейзер. От тогава обаче калдерата на вулкана отново се пълни с вода и е дълбочината на езерото е около 240м.

Вулканът Таал – Лусон, Филипините

5

Филипинските острови са наистина изумителни и вулканът Таал го доказва. В миналото изригванията са били концентрирани на вулканичен остров, намиращ се близо до центъра на езеро Таал. Езерото запълва частично калдерата на вулкана, която се е образувала от бурни вулканични изригвания преди стотина хиляди години. Гледката е невероятна – остров в острова, а по средата кратерно езеро. Още по-интересно е, че в центъра на кратерното езеро пък се издига голяма скала, която някога е била част от дъното на кратера, но сега е заобиколена от широкото 2 километра езеро. Тази скала някои наричат най-големият остров в езеро на остров в езеро на остров.

Дериба – Дарфур, Судан

6

Кратерът на Дериба е най-високата точка от планините Джебел Мара, издигайки се на височина 3042м. в Дарфур. Диаметърът му варира между 5 и 8км, а вътрешността му е изпълнена от кратерно езеро. Калдерата на вулкана се е образувала след бурно изригване отпреди 3500 години. Вулканът днес се смята за спящ, като все още по него има активни горещи извори и фумароли.

Таупо – Нова Зеландия

1

Руапеху е активен стратовулкан, който се намира в южния край на вулканичната зона Таупо в Нова Зеландия. Той е един от най-активните вулкани в света и най-големият активен в Нова Зеландия. Също така е най-високата точка на Северния остров и включва три големи върха с височина над 2700 метра. Дълбокият, активен кратер се намира между тях и се изпълва от кратерно езеро между изригванията. Кратерното езеро Таупо е най-голямото сладководно в Нова Зеландия и Океания.

Як Лоум – Ратанакири, Камбоджа

4

Як Лоум е езеро и популярна туристическа атракция в провинцията Ратанакири, Камбоджа. Намира се на около 5км от столицата в сърцето на 4000-годишен кратер. Дълбоко е 48 метра и водата му е изключително чиста и бистра. Езерото е почти идеално кръгло с диаметър 720 метра. Гъстата дъждовна гора около него е дом на много екзотични птици и папагали.

Керид – Исландия

5

Керид е вулканично кратерно езеро в южната част на Исландия, включено в популярния туристически маршрут Златният кръг. То е едно от няколкото кратерни езеро в района, известен като Западна вулканична зона, която включва полуостров Рейкянес и ледника Лаунгйёкудл.

Калдерата, също като останалата вулканична скала в региона, е съставена от червена вулканична скала. Дълбока е около 55 метра и широка 170 на 270. Калдерата на Керид е една от трите най-разпознаваеми вулканични кратера, защото е на възраст 3000 години. Това е наполовина възрастта на повечето вулканични образувания там. Самото езеро е доста плитко – около 10 метра, но поради минералите от почвата, повърхността му е непрозрачна.

Ликанкабур – Чили

6

Ликанкабур е симетричен стратовулкан с височина 5400м, намиращ се на границата между Чили и Боливия. Долните две трети от североизточната страна на вулкана принадлежат на Боливия, докато останалата по-голяма част е на Чили. Кратерът е с широчина 400 метра и в него се е образувало езеро с диаметър 80м. То е едно от най-високо разположените езера в света и поради температурата от -30 градуса обикновено е покрито от лед.

Вити – Исландия

8

Вулканът Аскя се намира в централните планински райони на Исландия. Името му причислява няколко калдери от околните планини, които се издигат на 1510 метра височина. Регионът е достъпен само през няколко месеца от годината и е използван от програмата Аполо за трениране на астронавтите за лунните мисии.

В една от калдерите, образувала се след изригване през 1875г. има голямо езеро, разположено на около 50м. под дъното на основния кратер. Първоначално езерото било топло, но днес през повечето време е замръзнало. Вити е по-малък кратер на северозападния бряг на езерото, в който се е образувал геотермално езеро с плътни сини води, богати на минерали и сяра.

Райското езеро – Китай и Северна Корея

1

Това кратерно езеро се намира на границата между Китай и Северна Корея. Лежи в калдерата на върха на вулкана Баекду. Райското езеро се е образувало след голямо изригване през 969г. Има площ от почти 10кв.км. и е на височина 2189м. Доста е голямо и във всяка посока е между 3 и 5км дълго. Също така е и доста дълбоко – 384 метра.

Според една севернокорейска легенда близо до езерото бил роден Ким Чен Ир и след смъртта му се казва, че ледът по езерото се пропукал толкова гръмко, че разтърсил чак небесата.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

ЕЗЕРОТО, КОЕТО ВКАМЕНЯВА ЖИВОТНИТЕ (ГАЛЕРИЯ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.