Най-красивите оазиси


Оазисът е изолирана местност с растителност в пустиня, в която обикновено се намира извор на вода. Местонахождението на оазисите е от критично значение за търговията и транспортните пътища в пустинните райони. Керваните се е налагало да пътуват през оазисите, за да попълват запасите си от храна и вода. Затова политическия и военен контрол над някой оазис често означава контрол над търговията по търговския път. Вижте 7 от най-красивите оазиси в света в момента:

Убари, Либия

1

Намира се в долината Тарга, между платото Месак Сатафат и пясъчните дюни Идан Убари. Водата в него е солена като морската и е толкова мръсна, че плуването не е добра идея.

Хуакачина, Перу

2

Малкото селце с лагуна е оазис в пустинята на Перу. Той привлича туристите и с красотата на гигантските пясъчни дюни наоколо.

Еин Геди, Израел

3

Това е най-големият оазис по западния бряг на Мъртво море. Изворите тук са позволявали живот още от древни времена.

Чебика, Тунис

4

Това е  обичаен пустинен оазис в планината. Той е силно изложен на слънце и го наричат „Замъка на слънцето“.

Тимия, Нигер

5

Morkadis

Намира се в планините в северен Нигер. Представлява мрежа от красиви градини сред враждебен планински терен. Тук растат портокали и нарове, билки и зеленчуци.

Габерун, Либия

6

Това е оазис с голямо езеро в либийската част на Сахара. На североизточния бряг има туристическо селце с няколко колиби и магазин за сувенири. Езерото е много солено, но може да се плува. Има много комари. Най-доброто време за посещение е от октомври до май.

Herðubreiðarlindir, Исландия

8

Това е оазис сред вулканичен район с много лава. Преди години тук са живели престъпници, бягащи от закона. Районът е популярен за планински преходи.

инфо: profit.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.