Най-очакваната комета през годината ще се вижда с просто око

комета

През нощта на 27 срещу 28 юли ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение. Това ще бъде второто лунно затъмнение за годината, но за разлика от първото, това ще може да се наблюдава от България.

Това съобщиха от Института по астрономия към БАН .

Ето и какви още интересни астрономически явления предстоят.

През август и септември, кометата 21P/Giacobini-Zinner ще достигне до около 6 звездна величина. Тя ще може да се ноблюдава с малки телескопи и бинокли през втората половина на нощите.

Най-вероятно частици от опашката на кометата ще подхранят метеорния поток Дракониди с максимум на 9 октомври.

Най-очакваната комета през годината е 46P/Wirtanen. Очаква се през декември да стане толкова ярка, че да се вижда с просто око.

Повече информация за предстоящите астрономически събития, читателите могат да намерят в Астрономическия календар, издаван от Института по астрономия, както и на сайта на обсерваторията и Facebook страницата на института.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Астрономи създадоха парфюм, миришещ на комета

Кратката история на Халеевата комета, която всява страх у хората хиляди години

Древни символи разкриват опустошителен удар с комета преди 13 000 години

Кои страни са най-заплашени от астероиди

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.