Най-странните завещания

завещание

Най-циничното завещание в историята е оставил обущар от Марсилия, починал в началото на двадесети век. Неговото завещание се състояло от сто двадесет и три думи, от които деветдесет и четири били абсолютни цинизми.

Най-краткото завещание написал банкер от Лондон. То съдържало само три думи и те били: „Аз съм разорен”.

Най-дългото завещание е направил един от бащите-основатели на САЩ – Томас Джеферсън. Неговите указания за разпределяне на имуществото му се сливали с разсъждения за историята на страната.

Наследниците на Джеферсън получавали завещаните от него дялове само при условие, че пуснат на свобода всичките си роби.

Най-обидното завещание оставил средновековен фермер. Той оставил сто ливри на жена си, но при положение, че тя се омъжи повторно, оставял още толкова пари на нещастника, който й стане съпруг, тъй като щял да има нужда от тях.


Най-полезно в историческо отношение е завещанието на Уилям Шекспир. Той бил доста педантичен и направил разпореждане за абсолютно всяка част от имуществото си, като започнал от мебелите и завършил с обувките. Завещанието му е сред малкото неоспорими документи, потвърждаващи съществуването на гениалния драматург.

Най-сложното завещание било направено от лаборант на прочутия физик Нилс Бор. В завещанието имало толкова много специални термини, че за разкодирането му трябвало да бъдат извикани експерти по лингвистика.

Най-голямата сума, завещана от един човек, били петстотин милиона долара, завещани от Хенри Форд, който искал те да бъдат разпределени между 4157 учебни и благотворителни институции.

Най-известното завещание е направил Алфред Нобел. То било оспорено от роднините му. Те получили само половин милион крони, а останалите тридесет милиона били завещани за учредяването на Нобелова награда.

Най-тайнственото завещание направил милиардерът Мишел Ротшилд. В него е посочено, че той категорично забранява описа на наследството си, както и обнародването му. Така че и до днес не се знае какво е завещал.

Най-голямата сума, оставена на животно, е шестдесет и пет милиона долара. Милионерът и кинопродуцент Роджър Доркас оставил всичките си пари на любимото си куче Максимилиан.

Съдът признал завещанието за законно, тъй като приживе Доркас уредил кучето си с човешки документи. На съпругата си Доркас оставил един цент, но тя се омъжила за кучето и след смъртта му наследила милионите му.

инфо: ezine.bg

Вижте още:

НАЙ-СТРАННИТЕ СЪВПАДЕНИЯ В ИСТОРИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

3 коментара
  1. Анонимен 9 години ago
    • Анонимен 7 години ago
    • Nikola Angelov 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.