Най-страшният водоем в Русия

Снимка: pochivkablitz.bg

Водният басейн се намира в затънтена тайнствена гора – мястото е много красиво, но ви побиват тръпки от него

На Земята има водни басейни, които предизвикват страх и ги свързват с нещо тайнствено и непознато. Там се твърди, че има или чудовища или други големи водни опасности.

В Русия такава слава се носи за езерото Бросно в Тверска област.

Какво гласи легендата?

За това място има легенда, че там живее невиждано чудовище. Твърди се, че то неведнъж е отмъщавало на тези, които с война са нахлували на руските земи.

Колкото и ужасно да е това чудовище, тук идват много посетители – туристи, които искат да видят езерото със собствените си очи, и учени, които искат да разберат каква е истината.

Първото споменаване на чудовището е от 1854 г. Точното описание не е оцеляло, но местните жители твърдят със сигурност, че в района на Твер наистина има някакво страшно водно създание, подобно на змей, и затова са много предпазливи около езерото.

Водният басейн се намира в затънтена тайнствена гора близо до град Андреапол. Мястото е много красиво, но ви побиват тръпки от него. В миналото около езерото е имало села. Сега те са изоставени от местните жители и там живеят само най-безстрашните.

Смята се, че селата се обезлюдили именно заради водния дракон.

Първите, които го видели, били викинги, решили да заровят съкровище, придобито с грабежи. Но чудовището не позволило това и глътнало корабите им, заедно с екипажите и съкровищата.

Следващите му жертви били монголо-татарите, които си направили лагер за нощувка на брега не езерото. От водните дълбини се появила глава, а след това и тяло на огромно чудовище, което започнало да яде хората цели. Естествено, монголците избягали от тези места.

Друго събитие, сочещо за съществуването на древен обитател на езерото, е свидетелство на момче, видяло мъртъв немски пилот в устата му. Говори се и за цял изтребител, глътнат от дракона.

През 2000 г. руските вестници пишат, че чудовището се появило отново – хора видели главата му на повърхността на езерото да плува до лодка.

Учените отдават това явление на наличието на текстонски разлом на дъното на езерото, от който се отделя въглеводород, а в същото време той поглъща предмети, намиращи се наблизо. Но заради разказите на очевидци и дълбоката убеденост на местните жители в съществуването на гигантско същество, учените решават да изследват езерото.

Morkadis

Какво показват проучванията?

Учените не остават безразлични към слуховете за чудовището и изпращат експедиция до там. Чрез направени измервания те стигат до извода, че дълбочината на езерото е 43 метра, а не 90, както се е смятало преди. Затова съществуването на гигантско същество е малко вероятно, тъй като няма достатъчно дълбочина за такова.

По време на експедицията учените се срещат с няколко местни жители, които не се уплашили от историите и останали да живеят по родните си места. Те уверяват, че изселването на хората е заради бедност, а не от страх от звяра.

Плавайки с лодка по езерото, учените виждат интересен обект, наподобяващ очертание на чудовище. Те опитват да привлекат вниманието му с пиратка. Водата започва да се пени и бълбука. Членовете на експедицията едва успяват да стигнат до брега, когато във водата се появява огромна вълна, наподобяваща уста на огромно живо същество.

Кипенето на езерото продължава, но никой не се появява на повърхността. От това се стигнало до заключението, че не съществува чудовище, а ефектът се проявява поради процеса на разпадане и гниене на дъното на езерото. След образуването на мехурчета на повърхността се разпространява остра миризма на сероводород.

Според учените, в езерото няма чудовище, но за рибарите е много опасно да плават там.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

5 неразгадани мистерии на Древен Египет

Братовчед на Неси обитава езерото Шамлейн

В Пустото езеро водата е прекрасна, незнайно защо никакъв живот не вирее тук

Святото езеро на маите: Уникален природен басейн, на чието дъно се откриват съкровища

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.