Най-студените и най-горещите места на планетата, където не е за туристи

Рейтинг на най-студените и
най-горещите места в света беше съставен от журналисти от британското издание The Independent. Тези екстремни кътчета от планетата Земя не се препоръчват на туристи любители без специална подготовка и екипировка. 

Улан Батор

На първо място в рейтинга на най-студените големи градове е посочен Улан Батор (столицата на  Монголия). Тук температурата през януари рядко се вдига повече от минус 16 по Целзий.

Долината на смъртта

 

Фаворит в класацията на най-горещите места на планетата е националният парк „Долината на смъртта“ в Калифорния, САЩ. Именно тук е била регистрирана най-високата температура на въздуха – през лятото тя достига 47°C.

В списъка на най-студените места влизат още антарктическата станция „Восток“, която се използва от Русия. През лятото средната месечна температура тук е минус 32 градуса. Районът на станцията освен това се смята и за едно от най-сухите места на Земята.

Верхоянск

На следващото място е град Верхоянск (Русия) – той е известен с огромната разлика в температурите през зимните и летните месеци. През зимата студът тук е до минус 48 градуса, а през лятото е жега до 30 градуса по Целзий.

Другите най-студени места в рейтинга са планината Денали (Аляска, САЩ), град Фрейзър (Колорадо, СШЩ), село Снаг (Канада), Якутск (Русия) и хребетът Роджър (Монтана, САЩ).

Далол, Етиопия

В рейтинга на най-горещите места влизат вулканичната местност със солни образувания и киселинни източници Далол (Етиопия). Специалистите смятат, че именно тя има най-високата стредна температура на въздуха сред всички населени места на Земята. Не по-хладно е и в либийския град Ал Азизия, където през лятото температурата се вдига до 48 градуса.

Също така сред най-горещите места в света са пустинята Деште Лут (Иран), населеният пункт Тират Цви (Израел), град Тамбукту (Мали), провинция Кебили (Тунис), оазисът Хадамес (Ливия) и град Бендер Махшехр (Иран).

инфо: pochivka.blitz.bg

Morkadis

Вижте още:

Най-смъртоносните смогове в историята

Най-отдалечените места на света, в които живеят хора

Най-скъпият мед в света струва колкото малка кола

Най-мистериозните човешки популации на Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.