Нан Мадол – загадъчната тихоокеанска Венеция (част 1)

2

Наричат го “най-добре пазената тайна на археологията” или “голямата загадка на Микронезия”. Дворцов комплекс, построен върху коралов риф сред просторите на Тихия океан – това е Нан Мадол.

Създаденият от човешки ръце изкуствен архипелаг се състои от 92 каменни островчета, разделени от плавателни канали, на обща площ от над 18 кв. км. Най-големият археологически паметник на Микронезия се намира в югоизточната част на остров Похнпей (известен още като Понапе), част от архипелага на Каролинските острови на територията на Федералните щати на Микронезия.

В превод “Нан Мадол” означава “Място помежду”, а кораловият риф, върху който е бил построен комплексът, се нарича Соуналенд (“Рифът на небесата”).

Нан Мадол е открит през XIX век., когато една белгийска експедиция изследва острова и съобщава, че е открила на него

останките на “мъртъв град”.

Първите сериозни научни изследвания на Нан Мадол прави германският антрополог Паул Хамбрух, посетил острова в началото на ХХ век (1908-1910). Мястото изумява със самото си съществуване – мегалитен изкуствен архипелаг, построен сред просторите на Тихия океан през средновековието (V-XVI век). Според антрополога от Университета на Орегон Уилиам Айрес изкуствените платформи, от които е изграден Нан Мадол, са създадени по изключително сложен и трудоемък начин.

3

Островите и постройките на комплекса са построени от вулканичен черен базалт, който съществува на Понапе под формата на естествени шестоъгълни стълбове. Някои от тях  достигат тегло над 5 тона и дължина над 5 метра. Археолозите смятат, че за построяването на комплекса е било необходимо доставянето на между 500 хил. и 700 хил. метрични тона строителен материал – впечатляващо постижение дори според съвременните представи.

Базалтовите колони са били

изкопавани от каменоломни, отдалечени на над 30 км

от Нан Мадол, и след това са били транспортирани по вода. За това са били необходими усъвършенствани мореходни съдове, различни от познатите по тези места канута. Поставянето на колоните по местата им също е било гигантска инженерна задача, дори като се има предвид, че деспотичните  владетели на острова са разполагали неограничено с целия човешки ресурс на своите владения. С помощта на лостове, въжета и наклонени рампи многотонните базалтови късове са били подреждани хоризонтално един върху друг, подобно на куп от дървени трупи.

4

За да построят всеки отделен остров

от изкуствения архипелаг, неговите създатели първо изграждали външни стени с височина до 10 м. След това оформените правоъгълни участъци от лагуната били запълвани с парчета корали и скала до ниво над най-високата точка на прилива. Отделните островчета на Нан Мадол са свързани с мрежа от канали, които днес са проходими единствено с тесни моторни лодки. Създателите на мегалитния комплекс са изградили и система от огромни диги и вълноломи, които защитават острова от стихията на Тихия океан.

Morkadis

Според някои изследователи Нан Мадол е изграден от

развита средновековна цивилизация,

чиито представители са се отличавали от коренното население, което и до днес живее в тръстикови колиби и никога не е използвало вулканичния базалт като строителен материал. Според историците остров Нан Мадол е бил религиозният и политически център на древната микронезийска династия Сау Дельор, обединила понапеанските племена в островна империя с около 25 хил. поданици. Разцветът на тази тихоокеанска цивилизация и мащабното строителство продължават почти 1000 години, от началото на V век до средата на XVI век. Строителството на изкуствените острови започва през V век, като строежът на най-масивните постройки започва в края на XII и началото на XIII век. Най-ранните следи от живот на Нан Мадол, открити при археологическите разкопки, са отпреди 2 хил. години – украсени с орнаменти раковини, грънчарски изделия, както и различни каменни инструменти.

Ритуалната част на Нан Мадол е разположена в североизточната част на острова и обхваща общо 58 островчета. Повечето от платформите тук са заети от гробници, както и от

жилищата на жреците,

които са извършвали погребалните обреди. Разкопките разкриват, че някои от островите в този сектор са били предназначени за производството на какаово масло, на канута и храна. Административният комплекс Мадол Па, в който са били домовете на аристократите, е разположен на 34 изкуствени островчета в югозападната част на Нан Мадол. Археологическите данни говорят за това, че броят на знатните жители на Нан Мадол никога не е надвишавал 1000.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.