Напрегнете ума си. Това потушава болката

мисъл 2

Доказано е, че мислите влияят върху усещането за болка, но дълго време не беше известно как точно се осъществява този ефект в организма. Изследвания, проведени в последните години, показват, че концентрацията на мозъка върху дадена задача не просто ни разсейва от мисълта за болката. Усилената умствена работа изпраща сигнали, които пречат болката да достигне до централната нервна система.

Невробиологът Кристиян Щпренгер от Медицинския център към университета Хамбург-Епендорф и неговият екип провеждат изследвания с помощта на функционален магнитен резонанс при група от 20 доброволци. Всеки от тях е инструктиран, че експериментът изучава паметта и концентрацията. Тестовете, включващи запаметяване на поредици букви, са с две различни нива на сложност.

Докато решава теста, всеки от доброволците усеща болезнено парене по ръката, причинено от нагряващ елемент, който достига малко над 47 градуса – температура, достатъчна, за да предизвика болка, без да нарани кожата. След завършването на теста участниците трябва да оценят усещането по скалата от 0 (никаква болка) до 100 (непоносима болка). Хората, решавали по-лесния вариант на теста, докладват по-силна болка от тези, които са решавали трудния.

Оказва се, че не става дума за субективна преценка: скенерът също регистрира разлика. При решаващите лесния тест сигналите успешно достигат нервните влакна в гръбначния стълб, създавайки усещането за болка, докато при заетите с трудния рецепторите за болка са блокирани. Изследователите стигат до заключението, че мозъкът изпраща сигнал до останалата част от тялото, позволяващ нервната система да игнорира до голяма степен болката и да се фокусира върху текущата задача.

Заинтригувани, учените решават да повторят теста, като добавят допълнителен елемент. На едната група доброволци инжектират налоксон (медикамент, блокиращ действието на опиоидите – естествените болкоуспокояващи вещества в тялото), а на другата – обикновен физиологичен разтвор. При участниците, на които е инжектиран налоксон, трудният тест оказва значително по-малък болкоуспокоителен ефект.

Откритието сочи, че когато се концентрира върху трудна задача, мозъкът не просто отклонява вниманието от болката, а задейства произвеждането на опиоидни вещества – естествени болкоуспокоителни.

Имайте го предвид, когато нямате хапче под ръка – някоя трудна задача може да свърши работа.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Трикове, които ще ви помогнат да запаметявате всичко в пъти по-лесно

25 полезни трика за тялото

Звучи дебилно, но ако ви боли главата не пийте хапчета, а захапете молив

Психологически трикове за концентрация

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.