НАСА: Голям астероид ще премине покрай Земята през април, но няма да ни удари

На 29 април астероид с широчина между 1,7 километра и 4 километра ще премине край Земята. Но не се очаква да се сблъска с планетата ни. Ако се случи, астероидът е „достатъчно голям да предизвика глобални последици“, обявиха от НАСА, цитирани от Си Ен Ен.

Астероидът е наречен 52768 (1998 OR2). Той е открит за първи път през 1998 г. Ще премине на 6 290 589 километра от Земята със скорост от 31 319 километра в час. Астероидът ще премине покрай планетата ни в сряда, 29 април, в 04,56 часа източноамериканско време, според центъра на НАСА, който следи за преминаващи в близост до Земята обекти.

Астероидът е определян като потенциално опасен, защото ще премине близо до орбитата на Земята, но не е в списъка на НАСА с потенциално опасни бъдещи събития за планетата ни.

Това не е най-големият астероид.

Тази чест се пада на астероид 3122 Florence (1981 ET3), който премина покрай Земята на 1 септември 2017 г. Той ще премине отново на 2 септември 2057 г. Този астероид е с широчина между 4 километра и 8,5 километра.

инфо: news.bg

Вижте още:

Удар с гигантски астероид е предизвикал 300 метрово цунами на Марс?

Гигантски сблъсък между астероиди преоформя живота на Земята преди 466 млн. години

Астероидът изтребил динозаврите e ударил Земята със силата на 10 млрд. атомни бомби

На Земята падат все повече астероиди

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.