НАСА планира да кацне на Марс към 2040 г.

pixabay.com

Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) на САЩ планира кацане на астронавти на повърхността на Марс към 2040 г., заяви шефът на НАСА Бил Нелсън.

„Нашият план е хората да ходят по Марс към 2040 г.“, каза Нелсън в обръщението си след публикуването на проектобюджета на американското правителство за 2023 г.

Нелсън отбелязва, че изследванията на Марс в момента продължават – данни от повърхността на планетата се събират от марсохода Perseverance, а автоматичните междупланетни станции в орбитата на Червената планета изследват нейната повърхност и атмосфера. Той също така отбелязва важността на роувърите, като ги нарече „критична част от мисията, необходима за изследванията“.

Нелсън твърди, че се разработва надуваем топлинен щит, способен да забави космическия кораб, когато навлезе в атмосферата на Марс, и да му помогне да кацне безопасно на повърхността на планетата.

Също така по думите му специалистите на НАСА се занимават с въпроса за поддържане на жизнената дейност на Луната и Марс. Включително НАСА обмисля варианти за осигуряване на непрекъснато захранване на машините и оборудването с електричество, като за тези цели се планира да се отпуснат средства от държавния бюджет, които ще бъдат използвани за създаване на необходимата инфраструктура.

Освен всичко друго, американската космическа агенция разработва нови двигатели, които ще ускорят транспортирането на астронавтите до Марс.

В понеделник президентът на САЩ Джоузеф Байдън предложи проектобюджет за 2023 година. Според него НАСА може да получи около 26 милиарда долара за научни изследвания, изучаване на Земята и развитие на космическите технологии.

Освен това проектобюджетът предвижда отпускане на 822 милиона долара за мисия по връщане на почвени проби от Марс. Освен това бюджетът включва 480 милиона долара за лунни роботизирани мисии.

Сега проектобюджетът очаква одобрение от Конгреса на САЩ.

източник: actualno.com

Вижте още:

НАСА планира да разположи ядрен реактор на Луната

Учени от Оксфорд: НАСА може да предизвика нашествие на враждебни извънземни цивилизации

НАСА разкри какви изисквания трябва да покриете, ако искате да станете астронавти

НАСА пусна призрачни звуци от най-големия спътник на Юпитер

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.