НАСА ще изследва мистериозни куполи на Луната

pixabay.com

НАСА разкри нови планове за мисия за изследване на куполите Gruithuisen на Луната. Тези куполи отдавна са загадка за космическата общност. С мисиите на проекта “Артемида“ НАСА се надява най-накрая да разбере как са се образували куполите.

Космическата агенция сподели плановете в началото на юни, като отбеляза, че е добавила и друга директива за мисията на Artemis. Тази директива ще използва два нови набора от научни инструменти, единият от които ще изследва мистериозните куполи Груитуйзен за първи път.

Тези проучвания ще помогнат за решаването на „важни научни въпроси, свързани с Луната“, обясни Джоел Киърнс, заместник-сътрудник администратор по проучването в дирекция „Научни мисии“ на НАСА.

„Първият ще изучава геоложките процеси на ранните планетни тела, които са запазени на Луната. Вторият ще проучва ефектите от ниската гравитация на Луната върху дрождите“.

НАСА казва, че нейният Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer (Lunar-VISE) ще изследва върха на един от куполите Gruithuisen. Той ще го изследва в продължение на 10 земни дни.

Учените от НАСА подозират, че куполите са се образували благодарение на лепкава магма, богата на силициев диоксид. Съставът, отбелязва НАСА, може да е подобен на гранит на Земята. Обикновено обаче, тези видове образувания се нуждаят от океани и течна вода, както и тектоника, за да се образуват. Луната обаче няма тези ключови съставки. Ето защо куполите Gruithuisen са такава мистерия от толкова дълго време.

Освен изпращането на мисия за изследване на куполите Gruithuisen, НАСА има много други мисии, които засягат Луната. Като за начало се подготвя изпращането на „Артемида“ 1 в космоса. Тази ракета ще носи мисията „Орион“, която е спътник, който ще обикаля около лунното тяло на нашата планета.

НАСА също иска да върне хора на Луната по някое време след това. Сред астронавтите ще има и жена, както и цветнокожи. И не можем да забравим предстоящата пилотирана мисия до Марс, насрочена за 2030-те. НАСА може да изстреля в близка перспектива и космическа станция в орбита около Луната.

От космическата агенция, която е настроена да проучи куполите Gruithuisen и да създаде станция около Луната, любителите на космоса могат да очакват много неща. Междувременно можем да се подготвим за първите снимки от Джеймс Уеб. А кой знае какво още Хъбъл може да улови по време на продължаващите си операции.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Астронавт: Извънземни спят на обратната страна на Луната (видео)

Астронавтите от Аполо чуват тайнствена музика от далечната страна на Луната

Учен: Хората вече са живели на Луната

Армстронг: Дадено ни беше да разберем, че Луната е заета

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.