Наследството 37 години след ядрената авария в Чернобил

Днес се навършват 37 години от най-жестоката ядрена авария в историята на човечеството.

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира.

Пожарът не стихва в продължение на 10 дни и унищожава всичко по пътя си. Радиацията се разпространява мълниеносно.

Почти 300 хиляди души са евакуирани от домовете си, а радиоактивни остатъци се носят към Европа.

При самата експлозия загивават само двама души. Въпреки това пораженията върху хората са огромни и носят последици и за родените в следващите години.

Според доклад на „Грийнпийс“ от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални, съобщи БГНЕС.

Според Международната агенция за ракови изследвания пък, инцидентът ще отнеме живота на още 16 хиляди европейци до 2065 г.

След разследването за аварията е съобщено, че експлозията е в резултат на съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създават смъртоносен радиоактивен облак. Останалите реактори незабавно са спрени и извадени от употреба.

Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 000 кв. км – със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които са с период на полуразпад съответно 30 и 28 години.

Днес №4 е заграден със „саркофаг“ от бетон, но това винаги се е смятало за временно решение. Сега се изгражда нова, стоманена конструкция за по-добра изолация на реактора, наречена „Убежището“, а международни организации продължават да набират средства за обезопасяването на Чернобил.

Около 5 милиона души продължават да живеят в заразени по време на бедствието територии в Украйна, Беларус и Русия, припомни „Грийнпийс“.

Днес украинският президент Петро Порошенко ще участва в церемония в чернобилската АЕЦ за отбелязването на трагичната годишнина.

Чернобилската катастрофа е едната от двете аварии от максималното – 7-мо равнище, според Международната скала за ядрените събития.

Другата е ядреното бедствие във Фукушима, Япония, през 2011 г.

Вижте в галерията „наследството“ на аварията в Чернобил:

Morkadis

инфо: БГНЕС, БТА

Вижте още: 

29 Г. СЛЕД КАТО ЖИВКОВ СКРИ ЗАПЛАХАТА ОТ ЧЕРНОБИЛ – МНОГО 30-40-ГОДИШНИ СА БОЛНИ

Чернобил става отворена зона

Чернобил: Уроците

Съветският съюз е скрил ядрен инцидент, по-лош от Чернобил

Чернобил в Норвежко море: съветската атомна подводница ще убива бавно, със скоростта на корозията на метала

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.