Научно доказано: мъжете лъжат повече от жените

От малки бели лъжи през безобидно хитруване и увъртане за лична изгода до сложни мрежи от измами и интриги – ние, хората, не сме непременно най-честните сред приматите. А когато става дума за това кой пол лъже повече, мъжете се ползват с особено лоша слава. Това го доказва и  едно ново проучване, проведено от Института „Макс Планк“ за човешко развитие и Технион – Израелски технологичен институт.

В рамките на своя метаанализ изследователите обобщават резултатите от 565 проучвания от областта на психологията и стопанските науки    и единодушно стигат до извода, че между двата пола съществува разлика по отношение на афинитет към лъжа.

Ефектът Пинокио

Проучването обхваща експерименти като играта „ези-тура“, при която участниците трябвало самостоятелно и без да бъдат наблюдавани да отбележат на компютъра дали са хвърлили ези или тура. Получавали пари само при едната възможност, а при другата оставали с празни ръце.

При друг опит, целящ да изпита честността, карали опитните лица да предоставят сведения за себе си, в случая за математическите си познания. „За да установим в каква степен хората са склонни да постъпват нечестно, непременно трябва да ги сблъскаме с експериментални ситуации и изкушения. От това се вижда, че неискреността не е просто качество на личността, а системно си взаимодейства с условията на заобикалящата среда“ – обяснява д-р Ралф Хертвиг, директор на отдела „Адаптивно мислене“ в Института „Макс Планк“.

Мъжете и младите хора лъжат по-често

За целите на изследването били сумирани и анализирани данните на общо 44 050 жени и мъже.

Филип Герлах, учен от Института „Макс Плнк“ и инициатор на експеримента, съобщава следното: „Въпреки че има многобройни проучвания  кой, кога и защо лъже, резултатите от тях не са еднозначни, като отчасти дори си противоречат. С помощта на огромното количество данни, които събрахме, ние сме в състояние да направим по-ясни изводи във връзка с някои фактори“.

Изследването показало, че 42 процента от всички мъже и само 38 на сто от всички жени са излъгали по време на опитите. Освен това по-младите хора били по-склонни да казват неистини, като  вероятността за лъжа намалявала средно с 0,28 процента на година – така например при 20-годишния човек тя била 47 процента, а при 60-годишния – 36 процента.

източник: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.