На Енцелад има градивни елементи за живот

Водата на луната на Сатурн Енцелад съдържа органични съединения – градивни елементи на аминокиселини, които изграждат ДНК и формират основите на живота на Земята.

Данните от мисията на Касини, сондата на НАСА, разкриха, че тези азотни и кислородни съединения присъстват в струи течна вода, която се изстрелва в космоса от соления океан под повърхността на Енцелад.

Учените подозират, че такива съединения биха могли да претърпят химически реакции в близост до дълбоководни хидротермални отвори на Енцелад, което може да доведе до живот.

Предишно откритие намери други сложни органични вещества на ледената луна, но изглежда, че те плаваха на океанската повърхност, а не се разтваряха във водата.

Нов анализ на данните на НАСА разкрива наличието на органични съединения в струите течна вода, които се изстрелват в космоса от океана под ледената кора на Енцелад.

Тези съединения, които носят азот и кислород, играят ключова роля за производството на комплекс аминокиселини – сложни молекули, които служат като градивни елементи на протеините. Без протеини животът, какъвто го познаваме на Земята, не би могъл да съществува.

Учените отдавна подозират, че океанът под повърхността на Енцелад може да съдържа съставки за възникване на живот. Преди това изследователите са открили други органични молекули, идващи от ледената луна, но това е първият път, когато такива молекули са открити разтворени във водата. Това е критично важно, тъй като това означава, че съединенията могат да претърпят дълбоководни химически реакции, които произвеждат аминокиселини.

Тези открития бяха публикувани тази седмица в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Тази работа показва, че океанът на Енцелад има изобилие от реактивни градивни елементи и това е още една зелена светлина в разследването на обитаемостта на Енцелад“, казва Франк Постберг, съавтор на изследването, в съобщение за пресата. „В дълбоководни отвори тези съединения биха могли да създадат живот“.

На Енцелад, струи океанска вода и лед редовно биват изстрелвани в космоса чрез топли пукнатини в лунната кора. Учените от НАСА анализираха данни за химичния състав на тези струи вода и откриха няколко нови органични съединения, част от които съдържат азот, а други кислород.

Тези съединения са разтворени във водата на океана под повърхността на Енцелад. След това те се изпаряват с повърхностната вода, кондензират се и замръзват в ледената кора на Луната, според проучването. Водата в която се намират тези съединения бе изстреляна в струи към космоса, от топлите пукнатини в лунната кора. Там те бяха засечени от космическия апарат на НАСА, Касини, докато лети наблизо.

Съединенията са още един знак, че Енцелад може да има своя версия на процес, който създава живота на Земята.

Дълбоко в земните океани, морската вода се смесва с магма, която излиза през пукнатини в океанското дъно. Това взаимодействие произвежда хидротермални отвори, като комини, които могат да станат горещи до над 370 градуса по Целзий. Отворите изхвърлят богата на водород гореща вода, подхранвайки химичните реакции, които превръщат органичните съединения в аминокиселини. След това тези аминокиселини могат да се нареждат една върху друга, като блокчета от Lego, за да образуват протеини, които са от решаващо значение за възпроизвеждането на генетичната информация, която създава живот.

Този процес позволява животът да се развива без помощта на слънчева светлина. Това е важно, защото ледената повърхност на Енцелад е силно отразяваща и изпраща малкото слънчева светлина стигаща до Луната обратно в космоса. Всеки живот там би трябвало да се развива само на тъмно.

Morkadis

Учените смятат, че потенциалните хидротермални отвори в океана на Енцелад може да работят подобно на тези на Земята.

„Ако условията са правилни, тези молекули, идващи от дълбокия океан на Енцелад, биха могли да осъществят същия път на реакция, какъвто виждаме тук, на Земята“, казва в съобщението за медиите Нозаир Хаваджа, който води изследователския екип зад най-новото откритие.

„Все още не знаем дали аминокиселини са необходими за живот извън Земята, но намирането на молекулите, които образуват аминокиселини, е важно част от пъзела.“

Миналата година екипът откри подобни органични молекули от същите данни идващи от Касини. Но молекулите не бяха водоразтворими; изследователите смятат, че те са от повърхността на океана на Енцелад.

Такива съединения трябва да се разтварят в океанска вода, за да взаимодействат с хидротермалните отвори и да създадат живот. Досега учените не бяха сигурни дали органичните съединения на Енцелад се съединяват с водата.

„Тук откриваме по-малки и разтворими органични строителни блокове – потенциални прекурсори за аминокиселини и други съставки, необходими за живота на Земята“, казва в публикацията Джон Хилиер, друг съавтор на изследването.

Данните, които учените използваха, за да стигнат до тези открития, идват от мисията на НАСА Касини. Сондата стартира през 1997 г. и прекара 13 години в изследване на Сатурн и неговите луни. През септември 2017 г. мисията приключи, когато учените умишлено унищожиха космическия кораб, забивайки го в Сатурн. Те направиха това, за да избегнат замърсяването на Енцелад или Титан, друга намираща се наблизо луна, която също може да носи живот.

Касини откри, че Енцелад крие огромен океан от течна солена вода под повърхността си и е снимал струи от тази вода, изхвърляни към космоса. Сондата прелетя през тези изхвърляни струи вода и събра данни за състава им през 2008 г.

Учените планират да продължат да изучават тези и други данни, събрани от Касини, за десетилетия напред.

НАСА също така планира да изпрати сонда и до луната на Сатурн, Титан, която е друга основна мишена в търсенето на извънземен живот заради собствените му изобилни органични съединения. Тази мисия е предвидена да изстреля ядрен хеликоптер, наречен Dragonfly към повърхността на Титан през 2026 г. Очаква се космическият апарат да пристигне на Титан през 2034 г., след което да започне да търси признаци на живот.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Брутален сблъсък между галактики е изпълнил Млечния път със звезди

Съществуват планети с повече водни запаси от Земята

Защо идеята за извънземен живот вече не е така странна?

Дали животът на Земята не произхожда от Марс?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.