На Марс откриха вода в течно състояние

марс

Революционен научен пробив – астрономи са открили убедители доказателства, че на Марс има вода в течно състояние, предаде The Guardian.

Става въпрос за езеро с диаметър около 20 км, което се намира под повърхността на ледения слой, покриващ южния полюс на Червената планета.

За първи път учените откриват течна вода на Марс. Това увеличава вероятността микроорганизми да са се развивали или да се развиват там. Търсенето на такива обаче ще отнеме години, предупреждават учени.

„Това е мястото на Марс, където има нещо, най-много доближаващо се до среда, позволяваща живот, където той би могъл да съществува,“ казва ученият Роберто Орозеи от Националния институт по астрофизика в Италия, цитиран от „Ройтерс“. Орозеи ръководи екипа на изследването, публикувано в списание Science.

Eзерото е засечено с инструмент на борда на изследователския апарат „Марс експрес“ на Европейската космическа агенция, който обикаля в орбита около Червената планета.

Предишните открития на Марс винаги са били свързвани с наличие на вода в миналото. През 2015 г. НАСА например обяви, че е установила вода, стичаща се по улеи на неравности, но това бе опровергано миналата година, когато се оказа, че става дума просто за следи от свличащи се камъни.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Откриха органични молекули на Марс, може да е знак за живот

Сексът на Марс може да създаде нов човешки подвид

Доказателства за живот на Марс случайно били унищожени преди 40 години

Библейски потоп е унищожил живота на Марс

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.