На 31 октомври 1984 г. е убита Индира Ганди

 индира ганди

На 31 октомври 1984 г. сикхски екстремисти убиват дългогодишната министър-председателка на Индия Индира Ганди. Тя е първата и единствена досега жена премиер на Индия.

Дъщеря на първия индийски премиер Джавахарлал Неру и майка на бъдещ премиер – Раджив Ганди, тя самата е една от най-забележителните и същевременно спорни политически лидери в света.

Индира Ганди е родена на 19 ноември 1917 г. Израства предимно под грижите на своята майка поради голямата заетост на известния си баща. Учи в елитни индийски и европейски училища, но не достига до университетска степен. През 1942 г. се омъжва за конгресмена Фируз Ганди, от когото има две деца – Раджив и Санджай.

През 1960 г. Индира печели изборите за председател на Индийския национален конгрес (ИНК), а след смъртта на баща си през 1964 г. е назначена за министър на съобщенията. През 1966 г. вече е министър-председател.

По време на управлението й Индия слага началото на ядрената си програма, а през 1974 г. осъществява първия си ядрен опит, известен като „усмихващия се Буда“. Същата година обаче Върховният съд я обвинява в злоупотреба със служебно положение. През 1977 г. губи поста на премиер и дори е арестувана по заповед на новото правителство. През 1980 г. ИНК отново печели изборите и Индира отново става министър-председател. Последните години от управлението й са белязани от проблеми в щатите Асам и Пенджаб.

През юни 1984 г. армията нахлува в светилището на сикхите – Златния храм в Амритсар, в опит да се разправи с лидерите на тази етническа и религиозна група. В отговор и като своеобразно отмъщение на 31 октомври 1984 г. двама от нейните бодигардове, сикхи по произход, я застрелват в Делхи и тя умира на път за болницата.

Източник: Уикипедия; chronicles.actualno.com

Вижте още: 

30 ЖЕНИ, КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА, В КОЙТО ЖИВЕЕМ ДНЕС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Tsvetelina 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.