Невероятната история на първата професионална медицинска сестра

Снимка: lifebg.net

Медицинските сестри наравно с лекарите и санитарите са от първият ден в ковид отделенията. Много от тях дадоха живота си докато се грижеха за болните и страдащите се в тази Пандемия.

Нека видим от къде започва всичко и кой поставя началото на този вид професионални медицински грижи.

Началото:

Флорънс Найтингейл ( Florence Nightingale) родена на 12 май 1820 във Флоренция е английска медицинска сестра, автор, статистик и обществен деятел.

Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е медицинска сестра. Става известна с нейната пионерска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война, през която се грижи за ранени войници. Наричана е „дамата с лампата“, заради късните обиколки, които е правила през нощта.

Създаване на професионално училище за мед. сестри:

Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на училище за сестри – Болница „Сейнт Томас“ в Лондон, първото светско училище за сестри в света, сега част от Кингс Колидж (Лондон).

Снимка: lifebg.net

Реорганизация на военните болници:

След връщането ѝ в Англия през 1856 г. на Найтингейл е възложено да реорганизира армейската медицинска служба. През 1857 г. правителството заделя средства за организация на комисия по провеждане на необходимите реформи.

През 1859 г. военен министър става отново Хърбърт. С негова помощ Флорънс Найтингейл успява да постигне това, което иска – болниците са снабдени със системи за вентилация и канализация, болничният персонал задължително минава през необходимата подготовка.

Въвежда статистика в медицината:

Въвежда се строга статистическа обработка на цялата информация. Организирана е и военномедицинска школа, а в армията започва разяснителна работа за важността на профилактиката на болестите.

Снимка: lifebg.net

Morkadis

Найтингейл е способна математичка, занимава се и със статистически изследвания. Става новатор в използването на методите на инфографиката в статистиката, в частност – кръгови (секторни) диаграми. През 1859 г. е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация.

Клетвата:

През 1910 г. Флоранс Найтингел предлага следния текст на Сестринската клетва: „Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си.

Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство.
Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми.
Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа.“

Снимка: lifebg.net

Признанието:

През 1883 г. Найтингейл е наградена с Кралския Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 г. става първата жена, наградена с орден „За заслуги“.

През 1912 г. Лигата на Международният Червен кръст и Червен полумесец (които от ноември 1991 г. се наричан Международна Федерация на Обществата на Червения кръст и Червения полумесец), учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят.

До ден днешен полевите военни болници или онези, които се изграждат при бедствия, аварии и Епидемии се наричат на английски Nightingale Hospitals (Найтингел Хоспиталс) по подобие на фамилното име на бележитата медицинска сестра!

Ковид отделенията, които изгради британското правителство извън болниците през тази година, също носят нейното име. Историята и делото на Флорънс Найтингел се изучават детайлно в училище и няма британец, който да не е запознат с нея!

На 12 май, денят, когато е родена Флорънс Найтингейл, светът отбелязва Международния ден на медицинската сестра.

източник: lifebg.net

Вижте още:

Мумия на прах и мармалад от кръв – медицината през XVII век

Медицина и наука: иде ли времето на хибридите?

Чудесата на древната медицина

Безмозъчният французин – загадка за медицината

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.