Невероятните съвпадения в световната история – синхроничност или математическа вероятност

pixabay.com

Дали невероятните исторически случайности се дължат на синхроничност или на математическата вероятност?

Съвпадениата са съвкупност от обстоятелства, които са толкова непредсказуеми, че често се свързват със свръхестественото или паранормалното. Историята е съставена от куп причудливи „съвпадения“, които често изглеждат толкова невероятни, че често много хора са били убедени, че в тях е намесена някаква висша сила.

От друга страна математиците описват съвпаденията, като вероятности и ги смятат за нещо, което е неизбежно щом съществува дори и нищожен шанс да се сбъднат. Стивън Хокинг, който беше един от най-големите умове в цялата човешка история, коментира като невероятен факта, че той е роден точно на 300-годишнината от смъртта на Галилео Галилей. Нещо повече, Хокинг умира точно на 139-тия рожден ден на друг голям учен – Алберт Айнщайн, 14 март, денят на Пи, защото тогава календарът показва датата 3.14.

Преди да разгледаме обаче, какво точно е съвпадението от научна гледна точка и защо те се срещат толкова често, нека първо разгледаме някои от най-озадачаващите и необикновени съвпадения в човешката история, които сякаш разпъват до краен предел математическата вероятност.

Политически щастливи случайности

Ромул бил основателят на Рим и първият цар на Рим, а първият император на Римската империя бил Август. Когато Римската империя се разпаднала, случайно императорът, който бил на власт тогава, се казвал Ромул Август!

Нещо повече – според статия в History.com, Томас Джеферсън, основател на Съединените американски щати, починал на 50-годишнината от основаването на държавата 4 юли 1826 г., както и Джон Адамс – първият вицепрезидент и вторият президент на САЩ умира на същата дата и година. Вървейки по стъпките на тази печална традиция петият президент на САЩ Джеймс Монро умира пет години по-късно, отново на 4 юли, но през 1831 г.

Прекият потомък на Чингиз хан, който вилнял из целия Евразийски континент е Амир Тимур (1336 г. – 1405 г.) – първият владетел на тюрко-монголската династия Тимуридите от 1370 г. до смъртта му. На 20 юли 1941 г. археолозите на Съветския съюз откриват гробницата му, а в нея имало надпис, който гласял: „Който отвори моята гробница, предизвика нашествие по страшно от самия мен“. Според Fascinate.com „Два дни по-късно нацистите започват нашествието си в СССР с операция „Барбароса““.

Астрономическа синхоричност

В небето имаме също не малко съвпадения. Слънцето и луната имат почти същия визуален диаметър, така че слънчевото затъмнение ни позволява да видим ефекта на слънчевата корона. Нещо повече, въпреки, че те са изградени от напълно различни елементи Луната и облаците на дневна светлина имат същия цвят и яркост. По-нататъшните небесни съвпадения са описани от Джон Лиенхард, професор по машинно инженерство и история в Университета в Хюстън, в книгата му „Двигателите на нашата изобретателност“, която разказва за едно интересно съвпадение с раждането и смъртта на Марк Твен.

Марк Твен е роден на 30 ноември 1835 г. във Флорида, Мисури. По време на своето раждане Халеевата комета преминавала покрай Земята. Тя минава на всеки 75 години. До 1909 г. Твен е живял 74 години. На 20 години той предсказал, че когато умре, кометата отново ще бъде видима в небето. Твен претърпял сърдечен удар на 21 април 1910 г., само 12 часа след като Халеевата комета излезнала от далечната страна на Слънцето.

Друго интригуващо съвпадение е свързано с Голямата пирамида в Гиза. Нейната маса се изчислява на приблизително шест милиона тона. Ако човек умножи това число по сто милиона, ще получи приблизителната маса на Земята. Освет това точните географски координата на Голямата пирамида в Гиза са 29.9792450 градуса северна ширина, а скоростта на светлината е 299 792 458 метра в секунда. На пръв поглед тези факти изглеждат твърде прецизни, за да бъдат просто съвпадения, но дали е възможно да имат научно обяснение?

Синхроничност, Волфганг Паули и Карл Густав Юнг

Измерването на вероятността или вероятността от съвпадение позволява да се прави разлика между съвпаденията и причинно-следствените събития. Теорията на вероятностите се използва за предсказване на резултатите от голям брой индивидуални събития, въпреки, че всяко от тях може да бъде непредсказуемо. Швейцарският психиатър Карл Юнг и физикът Волфганг Паули, разработват теория за забележителните съвпадения. Те ги определят чрез термина „синхроничност“. Теорията на Юнг-Паули за синхроничността гласи, че макар и да няма явни причинно-следствени връзки дадени събития имат значение за наблюдателите. За да станат „синхронични“ тези очевидно несвързани събития трябва да бъдат малко вероятно да се случат заедно случайно. В основата на тази теория лежи и терминът квантово вплитане. Според нея, ако две частици си взаимодействат, след това дори и да бъдат поставени на огромно разстояние една от друга те продължават своето взаимодействие.

Morkadis

Въпреки, че Юнг и Паули са били двама от най-ярките в историята, тяхната теория и синхроничност често е поставяна под съмнение, защото ако нещо се случи значи трябва да има шанст това да стане. Според учените Дейвид лейн и Андрея Лейн, в книгата им от 2010 г. пишат, че това, което човек възприема като „синхронност“, е просто случай на погрешно възприемане на връзките и смисъла между несвързани неща и, че теорията на вероятностите и статистиката обяснява подобни забежетелни съвпадения.

източник: drevnite.com

Вижте още:

Дъглас Адамс и мистерията на числото 42

7 удивителни факта за двойниците

На всеки 100 години на планетата избухва пандемия. Съвпадение? 

Четири шокиращи исторически съвпадения

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.