Неочакваният начин да намалим отрицателните емоции

щастие

Тайната да станем по-щастливи с възрастта е да се научим да приемаме отрицателните емоции. Тайната на приемането е човек да изгради навика да се ангажира с негативните чувства, вместо да ги отхвърля. Това е една от причините възрастните хора да изпитват по-малко отрицателни емоции като гняв и тревожност, в сравнение с младите. Това са изводите от изследване, което обхваща 340 души на възраст от 21 до 73 години. Всички е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с начина, по който се чувстват всеки ден и степента, в която приемат емоциите си. Способността за приемане нараства с годините, а отрицателните емоции, парадоксално, намаляват.

Приемането е свързано с умението да не се предаваш и да не отричаш чувствата, които изпитваш. По думите на авторите „…целта на приемането е не да се намали отрицателния афект, а по-скоро да се промени взаимоотношението на човек с него, чрез ангажиране с всички емоционални преживявания (включително и отрицателните) по начин, който не съди.“

Как работи приемането? Авторите на изследването обясняват по какъв начин ангажирането с отрицателните емоции може да бъде полезно:

„Смята се, че приемането намалява отрицателния афект чрез два свързани процеса:

(а) представя възможност за признаване и разбиране на отрицателните емоции, което насърчава състрадание към себе си, както и психологическа и поведенческа гъвкавост;

и  (б) намалява предъвкването, отрицателните емоции и метаемоциите.“ Доказано е, че последните – от типа „яд ме е, че се ядосвам“ , „срам ме, че ме е страх“  и др., не само не помагат за справяне с първоначалните отрицателни чувства, а напротив – задълбочават ги.

Според учените въпреки че ангажирането с отрицателните емоции може първоначално да засили субективното им преживяване, ако подходим към тях без да съдим, те бързо се разсейват.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Езиковият трик, който помага да се справите със силните емоции

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

5 начина да накарате отрицателните емоции да работят за вас

Как да разпознаете емоциите на някого с 90% точност?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.