Неочаквани кратери на тъмната страна на Луната

2

На тъмната страна на Луната са открити два млади кратера, съобщава сайтът на Югозападния изследователски институт в САЩ.

Откритието принадлежи на екип учени под ръководството на Катлин Мант. Двата неизвестни по-рано кратера били открити с помощта на уред за търсене на ледове, с който е снабдена сондата Lyman-Alpha Mapping Project (LAMP).
Той използва за сканиране метода на отразяване на ултравиолетовото лъчение от повърхността. Това позволява да се „разгледат“ обекти, разположени на тъмната страна на Луната.

Първоначално учените планирали да изучат известни кратери, разположени в труднодостъпна част в района на южния полюс на земния спътник. Но радарът неочаквано установил два участъка, които се оказали по-бледи от околната среда.
При детайлно изучаване станало ясно, че това са кратери. Изчисленията показали, че възрастта на един от тях е не по-малко от 75 милиона години, а на другия – около 16 милиона. По космически мерки това е доста малък срок.

„Беше особено интересно да ги открием с помощта на нетипичен метод в най-загадъчната част на Луната – казва Катлин Мант. – Този метод ще бъде полезен и при изучаването на Меркурий, планетата джудже Церера и астероида Веста.“

Изследователите смятат, че откритите от тях кратери са се образували в резултат на сблъсъци на земния спътник с неизвестни космически обекти. Учените възнамеряват да продължат изучаването на кратерите, за да разберат по-добре механизма на движение на различните обекти в междузвездното пространство.

Освен това изследователите планират да попълнят пропуските в историята на развитието на Слънчевата система.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.