Неуместни артефакти: загадъчните сфери на 2,8 млрд. години

5

Вляво горе и вдясно долу: сферите Клерксдорп, открити в пирофилит в Южна Африка. © Robert Huggett
Вдясно горе и вляво долу: обектите, известни като топчетата Моки от Юта. © Paul Heinrich

Нашата Вселена е пълна със загадки, а някои от тях подгряват нашето въображение и свидетелстват а невиждани по-рано възможности.

„Неуместен артефакт“ е термин, който служи като название за праисторически обекти, открити в различни места по цял свят. Тези предмети сочат ниво на технологични постижения, несъответстващи на времето, когато са били направени.

Неуместните артефакти често озадачават консервативните учени и възхищават предприемчивите изследователи, открити за алтернативни теории и оживени спорове.

Сфери, открити в мините на Южна Африка, интригуват изследователите от десетилетия. Според Майкъл Кремо и други изследователи на праисторически култури тези сфери се явяват още едно доказателство, че разумният живот е съществувал на Земята доста по-рано, отколкото смята общоприетата наука.

Кремо е пътешествал по света, събирайки информация за „неуместни артефакти“. Той съобщил за своите открития в популярната книга „Забранената археология: тайната история на човешката раса“. През 1984 година, изучавайки сферите, той се свързал с Ролф Маркс, куратор на музея в Клерксдорп, Южна Африка, където се съхранявали сферите.

Маркс казвал, че възрастта на сферите е 2,8 млрд. година, те имат много твърда повърхност и влакнеста структура отвътре. Той смятал тези сфери за странни и загадъчни.

„За сферите няма никакви научни публикации, но фактите са такива. Те са били открити в пирофилит, който се разработва недалече от малкото градче Отосдал в Западен Трансваал. Пирофилитът е доста мек вторичен материал. Неговата твърдост е само 3 по скалата на Моос, той е бил формиран в резултат на наноси преди 2,8 млрд. години“, пише Маркс.

Естествени образувания?

Някои смятат, че сферите са се образували по естествен начин в резултат на конкреции – уплътняване на минералните маси. Някои от сферите Клерксдорп имат елиптична форма и груби неравности около центъра. Но други са много пропорционални, браздите по тях изглеждат толкова прави и точни, че едва ли са се образували по естествен път, смятат привържениците на теорията, според която сферите са създадени от разумни същества.

През 2002 година музеят на Клерксдорп публикувал на своя сайт писмо от Джон Хънд от Питърсбърг, Южна Африка. Твърденията в писмото не били проверени и след това то било свалено от сайта, казва геологът Пол Хайнрих. Хънд твърдял, че една от сферите е изучавана в Калифорнийския космически институт и учените стигнали до извода, че нейните пропорции са „толкова точни, че превъзхождат техните измервателни инструменти“.

Хайнрих не смята, че изучените от него южноафрикански сфери имат идеална форма и пропорции.

Топчетата Моки в Юта

В щата Юта са открити подобни сфери, тяхната възраст е около 2 милиона години. Те са известни като топчетата Моки. Местни легенди гласят, че предците на индианците хопи са играли с тези топчета и са ги оставяли в качеството на съобщения на своите роднини, че са щастливи и всичко им е наред.

Топчетата Моки имат пясъчна вътрешност и твърда повърхност от железен оксид. Опитите на Хайнрих със сферите Клерксдорп са установили, че те също са направени от разновидност на железния оксид – хематит. Той открил друга топка от Клерксдорп, състояща се от воластонит, хематит и геотит – хидратен железен оксид.

Morkadis

Учените, които смятат, че тези сферични структури са се образували по естествен път, предлагат различни обяснения. Д-р Кари Уебер от университета Небрака-Линкън изучава микробите и казва, че сферите може да са създадени от продукти на жизнената дейност на микробите.

Геологът Дейв Кросби, провел изследване в Юта, където са открити топчетата Моки, първоначално изказал хипотезата, че поради удар на метеорит са се образували разтопени сфери, които след това са се сгъстили от частици пясък.

Но след по-нататъшно изучаване той не открил доказателства за въздействието на метеорит. Тогава издигнал теорията, че дъждовната вода е измила желязото и другите материали, а след това те са попаднали в подпочвените води. Там йоните са се събрали около песъчинки и са формирали сферите.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ПРОКЛЯТИЕТО НА МЪРТВИЯ ГРАД

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.